ABD’li giyim üreticisi ve distribütörü Los Angeles Apparel giysilerdeki yıkama talimatları etiketinin hemen arkasına, onları üreten işçinin portresini ve onun kısa biyografisini içeren bir başka etiket yerleştirmiş. Şirket, dikişçileriden amirlerine ve hatta modellerine kadar her alandan personelini bu etiket projesine dahil etmiş. Çoğunlukla da etiketlerde dikiş işçilerinin yer aldığı görülüyor.
Etiketlerde çalışanların uzmanlık alanı, sevdiği yemek, nereli olduğu ve boş zamanlarında ne yapmaktan hoşlandığı gibi bilgiler paylaşılmış. Örneğin bir çalışan, boş zamanlarında üç kızıyla birlikte resim yapmayı ve kil şekillendirmeyi seviyor. Bir başka çalışan ise Piñata yapmayı, bir diğeri de salsa dansını seviyor. Bu etiketler, aynı zamanda Los Angeles bölgesindeki çeşitlilik hakkında da bir mesaj veriyor. Los Angeles Apparel, her etiketin metin kısmındaki kapanışı “İşte Los Angeles” sözleriyle yapmış.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
“Güvenli ve etik yönetilen bir ortam” mesajı
Şirket bu kampanyayla birlikte; Kaliforniya’da vergi ödediklerini ve adil ücretler sunduklarını da vurgulamış. Şirketin internet sitesinde şu açıklamalar yer alıyor: “Tüm çalışanlarımız adil ücretler alıyor ve işe yeni başlayan çalışanlarımız saatte ortalama 20 dolar kazanıyor. Fabrikamızdaki hazır giyim işçileri kendi alanlarında uzman. Güvenli ve etik olarak yönetilen bir ortamda üretkenlik primleriyle gelirlerini saatte 35 dolara kadar yükseltebiliyorlar..”
Bu çaba, çoğu azınlıklardan olan çalışanlarına görünürlük kazandırdığı için övülse de, şirketin tarihinde eleştirilere maruz kalmasına neden olan gelişmeleri de gündeme getirdi. Los Angeles Apparel; cinsel taciz, ırkçılık ve cinsel saldırı da dahil olmak üzere çok sayıda iddianın ardından kovulan eski CEO Dov Charney tarafından yaratılmış. Ayrıca şirketin 2020’de COVID salgını nedeniyle kaybettiği çalışanlar da konuşuluyor.
Siz bu etiketler hakkında ne düşünüyorsunuz?
Los Angeles Apparel has tags with the sewer who made the clothes. pic.twitter.com/jK9KKSn397
— East L.A. News (@EASTLA_NEWS) September 1, 2019
Kakao Çiftçilerinin Hakkını Savunan Şirket: Tony’s Chocolonely
Görsel: Instagram