Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kahve Telvesi Su Kirliliğini Önlemek İçin Yeniden Kullanılabilecek

Kahve Telvesi Su Kirliliğini Önlemek İçin Yeniden Kullanılabilecek

Brezilya’da yapılan bir araştırma, su kirliliğinin başlıca nedenlerinden biri olan tarımsal akıntılara karşı kahve telvesiyle mücadele edilebileceğini ortaya koydu.

Brezilya’nın Paraná Federal Teknoloji Üniversitesi’nden bilim insanları, kahve telvesini yaygın tarımsal akıntıyı temizleme maddesi olarak potansiyel kullanımları açısından laboratuvar ortamında test etti. Araştırma; kullanılmış kahve telvelerinin, bazı su sistemlerinde – Avrupa Birliği’nin Su Çerçeve Direktifi’ne göre – yasal limitlerin üzerinde seviyelerde tespit edilen bentazon fazlasını temizlemek için kullanılabileceğini ortaya koydu.

Bentazon, tarımda kullanılan yaygın bir herbisit (istenmeyen bitkileri kontrol etmek için kullanılan maddeler). Kahve telveleri çinko klorür ile aktive edildiğinde, içindeki karbon moleküllerinin, kirlenmiş sudaki bentazon içeriğinin %70’ini çıkarabildiği ortaya konuldu.

Kahve atıkları artık çok daha kutsal bir yeniden kullanım amacı kazandı

Bu araştırma; kompost, salyangozları uzaklaştırma ve diğer birçok amaçla yeniden kullanılan kahve telvesinin yeni ve çok daha önemli bir kullanım amacını daha ortaya çıkarmış oldu.

Sebze ve tahıl tarımından kaynaklanan tarımsal atıklar, tüm dünyada en büyük su kirliliği nedenlerinden biri. Kimyasallar veya gübreler tarlalara yayılıyor ve yağmurlar, fazlasını su yollarına taşıyor. Herbisitler, pestisitler ve fungisitler nehirlerdeki yaşam formlarına zarar verirken, aşırı fosfor ve nitrojen de koylarda ve haliçlerde alg çoğalmasına neden olarak denzin akciğerleri olarak nitelendirilen deniz çayırlarını ve diğer birçok türü yok ediyor.

Kahve atıklarının değerlendirildiği başka projeleri aşağıda görebilirsiniz. Kahve atığıyla ilgili tüm haberlere ise buradan göz atabilirsiniz.

Londra’daki Otobüsler Yakıtta Kahve Atıklarına Geçiyor

Doğal Bir Ürün Malzemesi Olarak Geri Dönüştürülmüş Kahve Telvesi

Kahve Atıklarından Yapılan Çevre Dostu Evler

Görsel: Unsplash


Bigumigu Yazarı
| GENEL