Melih Oğuz, Havas İstanbul’da Creative Group Head olarak profesyonel yaşamını sürdürüyor. Onun öncesinde Happy People Ptoject’te de Creative Group Head olarak çalışan Melih; Ogilvy & Mather, TBWA\Istanbul ve Tribal Worldwide Istanbul’da Art Director olarak kariyerinde emin adımlarla ilerlemiş. Ayrıca freelance çalıştığı dönemler de olmuş ve görünen o ki kişisel projeleri üzerinde çalışmayı da sürdürmüş. Bunlardan biri de 1 gün önce Instagram’da paylaştığı bir konsept çalışması. Bu çalışma, yukarıda da söylediğim gibi gerçek zamanlı üretken yapay zekâ ile sanal gerçekliği birleştiriyor.
Yapay zekâ destekli sanal gerçeklik konsepti
Melih Oğuz paylaşımında şu ifadelere yer vermiş: “Midjourney, 2025 yılına kadar sanal gerçeklikte gerçek zamanlı olarak deneyimlenebilecek görüntüler üretmeyi planladıklarını duyurdu. Ama o zamana kadar bekleyemedim.”
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Görüntülerdeki en çarpıcı değişiklikler stil aktarımıyla gerçekleşmiş gibi duruyor. Van Gogh stili, anime stili ve bilim kurgu stili gibi farklı stiller arasında geçişler oluyor. Tabii tek değişiklik stillerde değil, yapay zekânın farklı detaylar eklediği de görülüyor.
Melih Oğuz, deneyimin kendisini Krea’nın real-time generation moduyla gerçekleştirdiğini söylüyor. Süreci ise şöyle tarif ediyor: “Oculus un Casting özelliği ile gözlükte gördüğüm görüntüyü bir bilgisayara gerçek zamanlı aktarıyorum, bilgisayarda Krea ile realtime render alıyorum. Aldığım görüntüyü tekrar Oculus’a gönderiyorum.”
Deneyimin şu anki server ve bandwith imkanları işe yaklaşık 10-12 saniye gecikmeli olduğunu belirten Oğuz, gelecekte daha akıcı bir hale geleceğini düşünüyor.
Tekniğin anlaşılması için videoyu sanal gerçeklik gözlüğü (Oculus Quest 3) ile kaydetmiş ve Magic Hour isimli başka bir yapay zekâ aracı ile geliştirmiş.
Melig Oğuz’un çalışmalsrını Instagram’ı, Behance profili, Twitter’ı ve Dribble’ı üzerinden takip edebilirsiniz.
Görsel: Melih Oğuz