Sephora İtalya’nın Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla hazırladığı farkındalık kampanyası, mağdurları suçlamanın nasıl sistemik sorun haline geldiğini ortaya çıkarmak için ChatGPT’den yararlanıyor.
Kampanya dahilinde üç reklam filmi hazırlanmış. Filmlerde kadınlar karşılaştıkları üzücü taciz hikayelerini detaylarıyla anlatıyor. Ancak daha sonra başlarına gelenler için kendilerini suçluyorlar. Her bir senaryo, mağdur suçlayıcılığın farklı bir örneğini ortaya koyuyor. Filmlerin en vurucu noktası ise bu senaryoların ChatGPT tarafından yazılmış olması.Her filmin sonunda şu mesaj veriliyor: “Yapay zekâ bile kurbanları suçluyorsa, değişime ihtiyaç vardır” diyor.
“Yapay zekâ bile kurbanları suçlamaya başlarsa, değişime ihtiyaç vardır”
ChatGPT ona verilen verileri derleyerek bu senaryoları oluşturdu. Bu verilerin DNA’sında ise toplum var. Sephora’nın mesajının özü de burada yatıyor: Mağduru suçlama toplumda o kadar yaygın ki, tarafsız bir yapay zekâdan internetteki görüşlerden hikayeler yaratması istendiğinde ortaya çıkan sonuç bu oluyor.
Sephora, bu kampanya için Media.Monks ile iş birliği yapmış. Kampanya için ChatGPT’ye cinsiyete dayalı şiddete ilişkin görüşler için interneti taraması ve bu bilgilere dayanarak kurbanların bakış açılarından anlatıları bir araya getirmesi istenmiş. Her anlatının kurbanın kendisini suçlamasıyla bitmesi ekibin dikkatini çekmiş.
Sephora’nın kampanyasının adı İtalyanca “asla suçlu değil” anlamına gelen “mAI colpevoli”. Lansmanı, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nün (25 Kasım) hemen ardından gerçekleştirilmiş. Kampanya, kadınlar için çalışan ve kar amacı gütmeyen kuruluş Pangea ETS’yi de destekliyor.Filmler, Sephora’nın sosyal medya hesaplarında yayınlanmış.
Görsel: Sephora