Pazarlama ve iletişim alanında dünyanın en prestijli reklamcılık yarışmaları arasında gösterilen Effie’nin Türkiye ayağı olan Effie Türkiye Reklam Etkinliği yarışması, 2005 yılından bu yana sektördeki en değerli işleri ödüllendirmesinin yanı sıra reklamcılık sektörünün içinde olan ve bu sektöre ilgi duyan herkes için bir bilgi kaynağı. Sonuç odaklı kampanyaları ödüllendiren Effie, sadece yaratıcılığa değil aynı zamanda bütünsel olarak iletişimin işe yaramış olmasına ve raporlanabilirliğine bakıyor.
Reklamcılar Derneği ve Reklamverenler Derneği tarafından organize edilen Effie Türkiye, bu birikimi pazarlama ve reklam sektörü profesyonelleri için bir eğitim platformu olarak tasarlanan Effie Studio’ya taşıyarak kampanya süreçleri hakkında kısa ve doyurucu sohbetler sunuyor. Marka, ajans, araştırmacı ve PR yetkililerinden oluşan ekiplerin bu videolarda yer almaları bulundukları kurumların başarılarının yanı sıra kişisel başarılarını da paylaşmasına imkan tanıyor.
Olası iletişim risklerini başarıyla bertaraf eden bir kampanya: “Taklidini Değil, Gerçeğini Yaşa!”
Effie’de ödül alan işlerin, verinin ve araştırmanın konuşulduğu kanalın yirminci programında, Eczacıbaşı Tüketim Grubu CMO’su Bilge Çiftçi, Eczacıbaşı Tüketim Grubu Pazarlama Müdürü Evrim Kayataş Sencer ve VMLY&R Kreatif Direktörü Caner Apaydın, moderatörlüğünü Bigumigu’nun Eş-Kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni Yalçın Pembecioğlu’nun üstlendiği programa konuk oldu.
“Bu ürün grubu, istediğiniz saatte televizyona çıkabileceğiniz ya da dilediğiniz gibi reklam yapıp hakkında konuşabileceğiniz bir alan değil.” diyen Eczacıbaşı Tüketim Grubu CMO’su Bilge Çiftçi, pazarlama açısından prezervatifin zor bir ürün grubu olduğuna dikkat çekiyor. Ancak OKEY markasına katılan ve kadınlar için özel olarak geliştirilmiş olan OKEY Nirvana adlı ürün ile rakipler arasında da piyasaya hakim olan söylemden ayrışabileceklerini fark eden ekip, alışılmışın dışında bir iletişim stratejisi izlemeye karar veriyor. Bugüne dek reklamlarında tamamen erkek kullanıcılara seslenilen prezervatif pazarında, kadınlara yönelik geliştirilen OKEY Nirvana’nın bir iletişim fırsatı yarattığına inanan marka yöneticileri, ürünün reklam kampanyasında kadınlara seslenme fikrinden yola çıkıyor.
Kullanımı sırasında kadınlar için bazı faydalar sunması, ürünün en büyük avantajı olarak görülüyor. Öte yandan toplumsal hassasiyetlerden ötürü ürünün iletişiminin taşıdığı riskler de göz ardı edilmiyor. İlk kez bir prezervatif markasının kadınlara konuşmaya karar verdiğini belirten VMLY&R Kreatif Direktörü Caner Apaydın, sorumluluğu büyük olan bu kampanya için ürünü doğru bir şekilde anlatabilmek adına hayli çaba harcadıklarını söylüyor. Apaydın, ajans olarak buldukları tüm fikirleri uzun süre sorguladıklarını belirtirken; Çiftçi, iletişim risklerinin tüm detaylarıyla hesaplanıp kriz planlarının çıkarıldığı kampanya sürecinin 6 ay kadar sürdüğüne dikkat çekiyor.
“Kampanyada -mış gibi yapmak istemedik. Gerçekten kadını ve kadın hazzını konuşmak istedik.” diyen Eczacıbaşı Tüketim Grubu Pazarlama Müdürü Evrim Kayataş Sencer’e göre ajans bu gerçekliği doğru yerden yakaladığı iç görüyle samimi bir şekilde aktarmayı başardı. Kadınlara seslenen ve kadın hazzı hakkında konuşan bir kampanya fikri, altı aylık bir sürecin ardından “OKEY Nirvana ile Taklidini Değil, Gerçeğini Yaşa” kampanyası ile hayat buldu.
Kadınların yaşadığı cinsel haz sorununa ve buna bağlı olarak ortaya çıkan orgazm taklidine atıfta bulunan kampanyanın reklam filminde, dış sesin yönlendirmesiyle kullanılan metaforlar markanın vermek istediği mesajı başarılı bir şekilde tüketicilere aktarıyor. Seslendirmesi oyuncu Demet Evgar tarafından yapılan reklam filminde, dış sesin anlatımı ciddiyet ve mizah arasındaki ince çizgiyi koruyarak herhangi bir soru işareti yaratmadan anlatılmak isteneni net bir şekilde ortaya koyuyor.
Esasında reklam filminin yayınlanmasından önce start alan kampanyada süreç, kadın hazzının markasız iletişiminin yapılmasıyla başlamış. 30 yıllık OKEY markasının tarihi boyunca hep erkek tüketicilere seslendiğini belirten Sencer, kampanya öncesinde birden kadın orgazmı ile ilgili konuşmaya başlamalarının hedef kitlede karşılık bulup bulmayacağına yönelik endişeleri nasıl aştıklarını şu sözlerle anlatıyor:
“Kadın hazzını konuşmayı normalleştirmemiz ve bu konuda farkındalık yaratmamız gerekiyordu. Kampanyada 2-3 ay önce bütün kadın mecralarında orgazm ve kadın hazzı üzerine konuşmaya başladık. Kadınların da yorum yaparak bu konuşmalara katılmalarını teşvik ettik. Markasız anketler düzenleyerek sonuçlarla kampanya iç görümüzü doğrulamış olduk.” Türkiye’deki boşanmaların yüzde 25’inin cinsel uyumsuzluk nedeniyle gerçekleştiğini belirten Çiftçi, kadın hazzı konusunun yalnızca kadınları değil erkekleri ve dolayısıyla aile birliğini de etkileyen bir sorun olduğuna dikkat çekerek kampanyanın benimsenmesinin en önemli nedenlerinden birinin sorunun geniş etki alanı olduğunun altını çiziyor.
Ödüllü kampanyaların yaratıcıları, markaları, katkıda bulunanlarıyla sohbetler
Effie Studio YouTube kanalında pazarlama ve reklam sektöründe çalışmak, iletişimci, araştırmacı olmak isteyen herkes ödüllü kampanyaları yaratıcılarından, marka sahiplerinden, araştırma şirketlerinden, medya ajanslarından kısacası tüm paydaşlardan dinleme ve öğrenme fırsatı yakalıyor.
Effie Studio’nun YouTube kanalındaki içeriklerde; reklamverenlerin, reklam, medya ajanslarının, araştırma şirketlerinin, PR ajanslarının Effie ödülü kazanmış kampanyaları masaya yatırılıyor. Moderetörlüğünü Yalçın Pembecioğlu’nun üstlendiği içeriklerde kampanyanın süreçleri hakkında detaylı bilgiler ve içgörüler paylaşılıyor.
Effie Studio’nun YouTube kanalında paylaşılan videolarla sektör içi iletişimin güçlendirilmesi amaçlanırken sektörün geleceği olan üniversite öğrencilerine de fayda sağlanması hedefleniyor. Önümüzdeki dönemlerde Effie Studio’da, Effie kazanan işlere ek olarak yeni eğitici içerikler hazırlanması, canlı yayınlar ve etkinlikler gerçekleştirilmesi de planlanıyor.
Görseller: Youtube