Sanat dünyasında, görüntü üreten yapay zekalı araçların telif hakkı ihlalleriyle ilgili tartışmalar son hızıyla devam ediyor. Bu konuyu “Yapay Zekanın Eserlerinizle Beslenip Beslenmediğini Öğrenin” başlıklı haberde detaylı olarak açıklamıştım. Bu duruma çözüm getirmeye çalışan Chicago Üniversitesi araştırmacıları, yapay zekanın sanatçıların eserleriyle beslenmesini önlemek için, Glaze isimli gizleyici bir araç geliştirdi. Bu araç eserleri gizlemek için onları özelliklerinde ince değişiklikler yapılmış bir versiyonla yapay zekaya gösteriyor. Kabaca anlatmak gerekirse onlara bir pelerin giydiriyor.
“Glaze” yapay zekalı görüntü üreticileri şaşırtmak için eserleri, üzerlerinde küçük değişiklikler yaparak gizliyor
Bilim insanlarına göre bu yenilik, fikir olarak 2020’de üniversitenin SAND Laboratuvarı tarafından kişisel fotoğraflara başkaları tarafından kullanılmamaları veya yüz tanıma sistemleri tarafından fark edilmemeleri için bir koruma katmanı veya “pelerin” eklemek için oluşturulan Fawkes adlı bir algoritmaya dayanıyor. Ekip, sanatçılar yardım istemek için laboratuvara gelince bu fikri (Fawkes modelini) sanatı korumak için sanat dünyasına uyarlamaya karar vermiş. 1.000’den fazla sanatçıyı içeren bir incelemenin ardından araştırmacılar sorunun boyutunu kavramış ve harekete geçmiş.
Proje, eserleri yapay zekanın beslendiği veri tabanlarından korumak “stil aktarımı”nı kullanıyor. Model, içerikte fark edilebilir bir değişiklik olmaksızın yapay zekalı görüntü üreticilerinin “kafasını karıştırmak” üzere aynı görüntüyü farklı bir tarzda yeniden oluşturuyor.
Soldaki eser Karla Ortiz’in orijinel eseri. Ortadaki onun düşük seviyede gizlenmiş hali. Sağdakine ise yüksek seviyeli gizleme uygulanmış.
“Sanatçıları korumak için resimdeki tüm bilgileri değiştirmemize gerek yok, sadece stil özelliklerini değiştirmemiz gerekiyor. Bu nedenle, üslup özelliklerini görüntüden temel olarak ayırdığınız ve yalnızca pelerini kullanarak stil özelliğini bozmaya çalıştığınız bir yol bulmamız gerekiyordu,” diyor araştırmanın yürütücülerinden Shawn Shan.
Geliştirilen araç teste tabi tutulduğunda; yapay zekalı üreteçlerin sahtecilik konusunda çok daha az başarı sağladığı görülmüş. Sonuçları görüntüleyen sanatçıların %90’ından fazlası, yazılımı kendi sanat eserlerini korumak için kullanmak istemiş. .
Araştırmacılar, yazılımın indirilebilir bir sürümü üzerinde çalışıyorlar. Bu sayede dünyanın dört bir yanındaki sanatçıların resimlerini çevrim içi olarak yayınlamadan önce güvende tutabilmeleri için görüntüleri yalnızca dakikalar içinde gizlemelerine olanak sağlayacaklar.
Glaze projesine buradan göz atabilirsiniz. Gelişmeleri kaçırmak istemiyorsanız Twitter’da SAND Lab‘i takip edebilirsiniz.
Soldaki Karla Ortiz’in orijinal eseri. Ortadaki bir yapay zekalı görüntü üretici tarafından oluşturulan intihal edilmiş hali. Sağdaki ise, orijinal eseri gizledikten sonra yapay zeka tarafından oluşturulmuş görüntü. Gördüğünüz gibi, Ortiz’in stilini tam olarak göremediğinden Van Gogh’un stiline daha çok benzeyen bir stile başvurmuş.
Görsel: SAND Lab