Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bu Parti Hiç Gerçekleşmedi Bu İnsanlar Hiç Var Olmadı

Bu Parti Hiç Gerçekleşmedi Bu İnsanlar Hiç Var Olmadı

Geliştirici Miles Zimmerman'ın Twitter'da paylaştığı Midjourney ürünü görüntüler, yapay zekanın ne kadar güçlenmekte olduğuna işaret ediyor.

Geliştirici Miles Zimmerman, yapay zekalı araç Midjourney ile ürkütücü bir şekilde gerçekçi görünen parti fotoğrafları üretti. Aslında böyle bir parti hiç gerçekleşmedi. Ayrıca fotoğraflardaki insanlar da gerçekte var olmadı. Görseller dikkatle incelendiğinde, sahte olduklarını ortaya koyan kusurlar mevcut. Özellikle teknoloji ve görsel sanatlar gibi alanlarda çalışanlar tarafından hızla ayırt edilebilecek detaylar bunlar. Ancak ilk bakışta çoğunluk tarafından gerçek zannedilmeleri mümkün. Peki yapay zekanın bir süre sonra daha yetenekli hale gelmesi ve bu kusurları geride bırakması durumunda neler yaşanacak?

Zimmerman: “Midjourney çılgınca bir şekilde güçleniyor. Bunların hiçbiri gerçek fotoğraflar değil ve bu insanlardan hiçbiri gerçekte var olmadı.”

 

Miles Zimmerman’ın Twitter’da paylaştığı görüntüler, kısa süre içinde 30 milyonu aşkın görüntülemeye ulaşarak ve on binlerce yorum alarak viral oldu. Görüntülerde, bir ev partisinde samimi pozlar vermiş insanlar görülüyor. Tweet zincirinin devamında; takipçilerin görsellerde tespit ettiği hataları (örneğin figürlere eklenmiş fazladan dişleri) görebilirsiniz. Ayrıca Zimmerman Midjourney’e dair sosyolojik gözlemlerini (örneğin sadece beyaz erkekler üretmesi) de bu zincire eklemiş.

Twitter kullanıcıları görüntülerde; fazla miktarda parmak, fazladan köprücük kemiği, fazladan diş, flu dövmeler, kalçalardan çıkan eller gibi kusurlar tespit etmiş. Bir kullanıcı, Zimmerman’ın gönderisini şöyle yanıtlamış: “Çok yakında, bunu anlamanın tek yolu parmakları saymak olacak. 5 gerçek, 6 şüpheli, 7 kesinlikle AI tarafından üretildi anlamına gelecek.”

Varsayılan insan görüntüleri, beyaz insanlar ve standart güzellik algısına uygun bedenler

Zimmerman zincirde paylaştığı diğer fotoğraf grubunda partileyen erkek görüntülerine yer vermiş. Gözlemleri Midjourney’in önyargılı olduğu yönünde: “Erkek görünümlü insanları ürettirmek için spesifik olmalıydım – ve o zaman bile varyasyon zorlu bir işti. ‘İnsan’ dediğinizde kesinlikle varsayılan olarak beyaz insanlar geliyor.”

Bir başka Twitter kullanıcısı ise yapay zekanın görüntülerde standart güzellik anlayışına bağlı kaldığını vurgulamış. Haksız da değil; görüntülerdeki tüm kadınlar zayıf, genel geçer bir güzelliğe ve ince kemik yapısına sahipler.

Yapay zeka, insan ürünü verilerle beslendiğinden bu tür önyargılara ve ayrımcı yaklaşımlara sahip olması bana pek de şaşırtıcı gelmedi açıkçası. Siz ne dersiniz?

Yapay zekanın yaratıcı alanda başka neler yapabildiğini görmek için buraya göz atabilirsiniz.

midjourney sahte fotograf_2 midjourney sahte fotograf_2

Görsel: Miles Zimmerman