Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Madison Avenue’den Ayrılan Son Büyük Reklam Ajansı

Madison Avenue’den Ayrılan Son Büyük Reklam Ajansı

TBWA\Chiat\Day New York, reklam sektörünün ikonik mekanı Madison Avenue'den ayrılacağını New York Times'a verdiği ilanla duyurdu.

TBWA\Chiat\Day New York, reklamcılık sektörü ile bütünleşen ve kendine reklam literatürüne girecek kadar büyük bir yer edinen Madison Avenue’den ayrılacağını New York Times gazetesine verdiği bir ilanla duyurdu. Ajans, “Madison Avenue’deki son büyük reklam ajansından son ilan” başlıklı ilanı ayrıca sosyal medya hesapları üzerinden yayınladı.

1920’li yıllardan bu yana reklam sektörüne ev sahipliği yapan Manhattan’da bulunan Madison Avenue, 1960’lı yıllarda altın çağını yaşayan reklam sektörü ile birlikte anılan ikonik bir mekan haline geldi. Öyle ki, o dönemi anlatan Mad Men dizisi için Sterling Cooper reklam ajansının yeri olarak elbette Madison Avenue’den başkası düşünülemezdi.

Ancak 80’lerin sonlarında kâr marjlarındaki düşüş ve kira fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle başlayan, aralarında BBDO ve Ogilvy Group’un da bulunduğu ajanslar arasındaki Batı’ya göç dalgası, Madison Avenue’deki reklamcı nüfusunun yarıdan fazlasının azalmasına neden oldu. O dönem Ogilvy Group’un Başkanı olan Kenneth Roman, “İşimizde sadece iki gerçek maliyet var: insanlar ve kira” diyordu.

Yeni adresi 220 East 42nd St adresindeki Daily News Building’e taşınmak üzere Madison Avenue’den ayrılmak üzere olan TBWA\Chiat\Day için ise bu taşınma kararı daha çok sektördeki değişim ile ilgili. Üç katlı Madison Ave. ofis alanının aksine, TBWA\Chiat\Day’in yeni ofisi tek katlı ve yaklaşık 400 çalışanı için çalışma alanları açık ofis olarak dizayn edildi.

Havas’dan TBWA\Chiat\Day NY’a revizyon geldi

TBWA\Worldwide CEO’su Troy Ruhanen, Madison Ave.’den taşınma süreciyle ilgili “Üç katınız olduğunda doğal hiyerarşiler oluşturuyorsunuz. Artık herkes aynı katta olacak ve her şey açık plan olacak. Benim de bir ofisim yok Bu, herkesi bir araya getirmeye çalışmakla ilgili bir karar.” yorumunu yaptı ve ekledi: “Özellikle 27 yaş altındaki insanların ofise geri dönmeyi özlediğini söyleyebilirim. İşe geri dönmesi daha zor olan kesim 35-55 yaş arası.”

Bu yorumları bir Zoom ekranından yapan Ruhanen, ekranı işaret ederek her ne kadar zaman tasarrufu sağlasa da vücut dilini okumak gibi fiziksel zorluklara nedeniyle uzaktan çalışmaya sıcak bakmadığının sinyallerini verirken, TBWA’deki adres değişikliğinin temel nedenini de ortaya koyuyor. TBWA\Chiat\Day New York CEO’su Nancy Reyes da çalışanlar için hem ev gibi sessiz hem de ofis ortamı gibi hareketli alanlar yarattıklarını belirtiyor.

Öte yandan TBWA\Chiat\Day’in New York Times’da yayınladığı “Madison Avenue’den ayrılan son büyük reklam ajansından son ilan” başlıklı çalışmasına kısa süre içinde Havas‘dan bir revizyon geldi. Kendilerinin halen Madison Ave.’de bulunduğunu belirten ajans, ilandaki “son büyük” ifadesini “ikinci” olarak düzeltti.

Görseller: TBWA\Chiat\Day, Youtube