Standford Üniversitesi’nin araştırmasına göre 1995 yılında internet üzerinden tanışıp ilişki yaşayan insanların oranı yüzde 2’yken, bu oran 2017 yılında yüzde 40’a yükseldi. 2040 yılına kadar ikili ilişkilerin yüzde 70’inin başlangıç yerinin internet olacağı tahmin ediliyor. Çevrimiçi flörtte bir sosyal kabul aşamasını geride bıraktığımız aşikar. Şimdi sırada kuralları yeniden yazmak var.
Her ne kadar pek çok alandaki değişimi pandemi hızlandırmış olsa da, ilişkilerdeki değişim trendi pandemi öncesinde başlamıştı. Dünyanın en çok indirilen flört uygulaması Tinder’ın 2019 yıllık raporuna göre Z kuşağı, Y Kuşağına kıyasla profillerinde maceralı tatil fotoğrafları yayınlamak yerine iklim değişikliği, çevre gibi konulara ilişkin duruşlarını sergilemeyi tercih ediyorlar.
İklim değişikliğinin tekstilden mimariye pek çok alanı ve tüketim başta olmak üzere sahip olduğumuz alışkanlıkları dönüştürdüğü bir dönemde ilişkilerin bunun dışında kalabileceği düşünülemezdi elbette. İklim değişikliği konusunda benzer görüşleri paylaşan ve çevre bilincine sahip bireylerin ilişki arayışı olarak adlandırılan ‘yeşil flört’ dijital jargondaki yerini çoktan aldı.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Sayıları 8 bini aşan flört platform ve web siteleri arasında Bumble, EHarmony ve Elite Singles gibi flört uygulamaları ilgi alanı rozetlerine iklim değişikliği, çevre gibi konuları ekleyerek yeşil flört trendini yakalamaya çalışırken, yalnızca yeşil flörte özel Grazer, Green Singles ve Green Passions gibi diğerlerine kıyasla nispeten küçük ve niş uygulamaların sayısı gün geçtikçe artıyor.
Temmuz 2022 itibarıyla ABD’de Bumble kullanıcılarının yaklaşık yüzde 60’ının profillerinde çevrecilik rozeti olduğu görülüyor. Bu kitle aynı zamanda uygulamayı kullanan Z kuşağının yüzde 80’ini oluşturuyor.
On our app you can filter out anybody who thinks climate change is Fake News.
— OkCupid (@okcupid) January 14, 2020
Bir diğer yaygın flört uygulaması OkCupid ise 2020 yılında kullanıcıların iklim değişikliğiyle ilgili görüşlerini paylaşan kişilerle eşleşmesine olanak tanıyan 4 bin 500 farklı soru içeren yeni bir filtre yayınladı. Soruları yanıtlayanların yüzde 82’si iklim değişikliği konusunda endişeliyken, Y kuşağının yüzde 84’ü, X Kuşağının ise yüzde 76’sı iklim değişikliğinden yana endişeli.
Yeni filtreleme sistemini zamanın getirdiği bir gereklilik olarak tanımlayan uygulamanın global iletişim yöneticisi, kullanıcı profillerinde “iklim değişikliği”, “çevre”, “küresel ısınma”, “Greta Thunberg” ve “geri dönüşüm” gibi terimlerin kullanımında birkaç yıl öncesine göre yüzde 240 oranında artış olduğunun altını çizdi.
Öte yandan OkCupid 2022 yılının bir numaralı sorununu ve konusunu “İklim Değişikliği” olarak ilan etti. Profiline çevre rozeti ekleyen her kullanıcı için Earth Day Initiative organizasyonuna 1 dolar bağış yaptıklarını açıklayan şirket, geçtiğimiz yıl yaklaşık 400 bin kullanıcının profillerine bu rozeti eklediğini belirtti.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Kişisel gelişime, bilinçli beslenmeye ve sürdürülebilir yaşama öncelik veren Los Angeles merkezli Meet Mindful yeşil flört uygulamaları arasında öne çıkanlardan biri. Yahut biriydi demeli çünkü uygulama yakın zamanda 2.28 milyon kullanıcı verisinin sızmasıyla gündeme gelmişti.
VeggieDate, VeggieConnection, Grazer gibi veganlara özel flört uygulamaları da çevreye duyarlı kişileri buluşturan platformlar arasında yer alıyor. Tüm bu platformlar ilgi alanlarına göre açık hava piknikleri, yürüyüşler gibi özel etkinlik ve grup aktiviteleri sunarak hem kullanıcıların birbirleriyle hem de uygulama ile kullanıcılar arasında güçlü bağlar kurulması için çalışıyorlar.
2024 yılı itibarıyla küresel çapta flört uygulamalarının günlük kullanıcı sayısının 70 milyon olması bekleniyor. Şimdilik yeşil flört büyüyen bir trend olsa da, toplamda artan pazar büyüklüğü göz önüne alındığında ilgi alanlarına göre flört uygulamalarının sayılarının artacağını öngörmek mümkün. Halihazırda oyunseverlere yönelik flört uygulamaları pazardaki yerlerini almaya başladı bile.
Görseller: Pexels, Twitter, Instagram