Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Regl Tabularına Sanatla Başkaldırı

Regl Tabularına Sanatla Başkaldırı

Whisper ve Leo Burnett Hindistan, okul çağındaki genç kızları menstürasyon konusunda eğitmek için sokak sanatından ve Hindistan’ın kültürel sanat kodlarından faydalanıyor.

Güncel verilere göre Hindistan’da ortalama her sene 23 milyon civarında kız öğrenci, ilk kez regl olduktan sonra okulu bırakıyor. Türkiye’de Orkid adıyla tanıdığımız Hindistan merkezli hijyen ürünleri üreticisi Whisper, Leo Burnett India imzası taşıyan “The Missing Chapter” isimli kampanya ile bu can sıkıcı toplumsal stigmayı biraz da olsa yıpratmayı hedefliyor.

Hindistan’da regl olmak hala utanç, korku ve ayıp kavramları ile özdeş

Whisper çatısı altında faaliyet gösteren sivil inisiyatif Keep Girls in School Initiative işbirliği ile hayata geçirilen “The Missing Chapter” (Eksik Kısım) ismini, ergenlik konusunda cinsiyetler ve kültürler arasındaki bilgiye erişim adaletsizliğinden alıyor. Hindistan’daki kız çocuklarının %70’inin ilk defa regl olana dek bedenlerindeki değişime dair hiçbir fikirlerinin olmadığını ve bu konuda alınacak çok yol olduğunun altını çizen Leo Burnett India, bu kültürel tabunun altında ezilenler arasında kız çocuk anneleri olduğunu da hatırlatıyor.

Regl konusundaki toplumsal önyargıların üzerine giden bir diğer başarılı kampanya olan Orkid’in kampanyasını hatırlamak isteyenleri de şöyle alalım: Uncover The Shame

Önyargıları kültürel sanat kodları ile alt etmek

28 sokak sanatçısı tarafından, ülkenin kültürel sanat kodları ve stillerine bağlı kalınarak yaratılan eserler, Kerala, Gujarat, Jharkhand ve Tamil Nadu gibi bölgelerde duvarları süslüyor. Kimi eserlerde 12. yüzyıl geleneksel Hint sanatı Pattachitra’dan da izler taşıyan bu eserler, bu yönüyle genç nesil ile geçmiş nesiller arasında kurmayı hedeflediği köprü misyonuna da selam çakıyor.

Tamamı elle boyanmış bu göz alıcı resimler, regl tabularını yıkma konusunda genç kızları bilinçlendirme, regl ve kadın bedeni konularında rahatça konuşma ve hijyenik ped kullanımı gibi konuları içeriyor.

Künye:

Ajans: Leo Burnett India
Reklamveren: Whisper
CEO & CCO – South Asia, Leo Burnett: Rajdeepak Das
CEO & CSO – South Asia, Leo Burnett: Dheeraj Sinha
Ulusal Kreatif Direktör: Sachin Kamble
Yönetici Kreatif Direktör: Sonal Chhajerh, Gaurav Kumar
Ajans Başkanı: Niket Kumar
Kreatif Direktör: Indrajeet Kadam
Reklam Yazarı: Kaizeen Vankadia
Sr. Sanat Yönetmeni: Rituja Ghadge
Müşteri Hizmetleri Partneri: Andrea D’Souza
Müşteri Hizmetleri Yöneticisi: Purvi Bakliwal
Stratejiden Sorumlu Başkan: Noor Samra
Marka Strateji Direktörü: Anjali Kamath
Film Departmanı Yöneticisi: Jignesh Maru
Yönetici Yapımcı: Anil Sonawane

Görsel: Little Black Book