Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
2022’nin Göz Önünde Olmayan 10 Megatrendi [SXSW 2022]

2022’nin Göz Önünde Olmayan 10 Megatrendi [SXSW 2022]

The Non-Obvious Company‘nin kurucusu, trend küratörü ve SXSW'in kıdemli konuşmacılarından Rohit Bhargava'nın öngördüğü 2022 yılının 10 megatrendini özetledik.

The Non-Obvious Company‘nin kurucusu ve trend küratörü olan Rohit Bhargava, SXSW’in kıdemli konuşmacılarından birisi. Şirketi üzerinden pazarlama ve iletişim üzerinde yıllık trend analizleri yapıyor ve bunları aynı başlıklı kitaplarında topluyor. 2018 yılında 7 yakın gelecek trend tahmini sunmuş ve ben de yazmıştım.

2022 yılının 10 megatrendinin temelini “insanları anlayan insanlar her zaman kazanır” tezi üzerinden yola çıkarak kuruyor. Medyaya ve internete genel olarak baktığımızda çok fazla gürültü ile karşılaşıyoruz. Anlamlı şeylerle birlikte saçma çok fazla içerikle de başbaşayız. Bu gürültüden sıyrılmamızın yolu daha fazla içerik tüketmek değil daha iyi ve nitelikli analiz etmek ve anlamak. Başkalarının görmediği ve ıskaladığı şeyleri nasıl fark edip değer yaratabilirsiniz?

Amplified Identity / Genişletilmiş Kimlik

İnsanlar artık çevrelerine farklı, kendi istedikleri kimlikleri sunuyor. Nasıl algılandıklarına ve bunun nasıl sonuçlar doğurabileceğine özen gösteriyor. Özgün olmak ve kendi çevreleri için yıldız olmak istiyor. Bu kimlik algısı Web3, metaverse gibi kavramlar içerisinde pekişerek kimliğimizi herkesten ayrışarak ve istediğimiz gibi algılanmamızı sağlayacak şekilde evrilmeye devam ediyor.

Ungendering / Cinsiyetsizleştirme

Cinsiyet ve cinsel kimlik üzerine yapılan tartışmalar genişliyor, değişiyor ve çeşitleniyor. Fakat pazarlama ve bürokrasiye baktığımızda ehliyetlerden cinsiyet ibareleri kalkıyor. Modada cinsiyetsiz koleksiyonlar ortaya çıkıyor. Ve oyuncak sektörlerinde erkek ve kız diye ayrılmış reyonlar ortadan kalkıyor.

Instant Knowledge / Anlık Bilgi

Hap şeklinde bilgilere ulaşabiliyoruz ve bunları anında hayatımıza katabiliyoruz. YouTube’dan veya Google’dan bir şeyin nasıl yapılabileceğini öğrenebiliyoruz. Bir şeyi tamir etmek, yemek yapmak, enstrüman çalmak, yetkinlik kazanmak eskisine göre çok daha kolay ve hızlı. Fakat bunun yan etkisi olarak ustalık kavramını kaybediyoruz ve bir konu üzerinde ustalaşacak kadar zamana ve emeğe eskisi kadar zaman ayırmıyoruz.

Revivalism / Dirilişçilik

Teknolojinin karmaşıklığından bunalan insanlar onlar için nostaljik değer taşıyan deneyimlere yöneliyor. Basit ve güvenilir gördüğü hobilere ve metalara yöneliyorlar. Vinil ve analog film satışlarının artması, kağıt kalem kullanarak not almaya dönmemiz bunların birer sinyali.

Human Mode / İnsan Modu

Bizi izole eden, verimliliğe ve mükemmelliğe odaklanan teknolojilere karşılık bireyler onların ihtiyaçlarına odaklanan mükemmel olmasa dahi onların ihtiyaçlarını karşılayan özgün süreçlere ve deneyimlere ilgi duyuyor. Demans hastası, yaşlı veya kasiyer desteğine ihtiyaç duyan insanların “yavaş kasa” formatındaki kasalarda işlem yapması ve kendi gereksinimlerine göre olması gerektiği kadar zamanı kullanan insanların hayatında bu yaklaşım fark yaratıyor. Benzer şekilde erişilebilirlik göz önüne alarak geliştirilen tasarımlar da “norm” veya “normal” kavramlarının dışında kalan insanlar için büyük anlam taşıyor.

Attention Wealth / Dikkat Serveti

Bilgi ekonomisinin içinde dikkatimizi yöneltmek istediğimiz şey markalar, şirketler ve ekonomiler için büyük bir değer sunuyor. Dikkatimizi çekmek ve bizi o durumun içinde tutmak için geliştirilen aktivasyon, araç ve platformlara karşı dikkatli olmak ve odağımızı neye harcayağımız önem kazanıyor.

Purposeful Profit / Amaç ile Karlılık

Tüketiciler ve çalışanlar daha sürdürülebilir ve etik yöntemlerle elde edilmiş iş ve süreçleri talep ediyor. Şirketler ise bu talebe karşılık vermek için yeni yöntemler geliştiriyor. Eskiden birbirinden ayrı iki trend olan Amaç ve Karlılık artık içe içe geçiyor.

Data Abundance / Veri Bolluğu

Şu ana kadar üretilmiş verinin %90’u son iki sene içinde üretildi. Artık anlamlandırabileceğimiz, erişebileceğimiz, tüketebileceğimizden fazla veri üretiyoruz. Bu bolluk içinde verinin nasıl işlendiği, kullanıldığı ve saklandığı günden günden daha yüksek sesle sorgulanmaya başlıyor. Çünkü bu veri bilgiye dönüşemeden yok oluyor.

Protective Tech / Koruyucu Teknoloji

Teknolojinin artık bizi korumasını bekliyoruz. Yemek yaparken yakmamayı sağlamasını, kullandığımız dili denetlemesini, kredi kartımızla şüpheli işlem yapacakken denetlemesini bekliyoruz.

Flux Commerce / Akışkan Ticaret

Markalar güncelliğini korumak için kendilerine yeni iş modelleri, kanallar yaratıyor ve müşteri beklentilerini karşılamak için faaliyet alanlarını çeşitlendiriyor. Kuru boya markası Crayon, makyaj ürünleri üretiyor. Apple kredi kartı piyasaya çıkarıyor. Banka ve finans şirketi Capital One, cafe açıyor.

Görsel: SXSW