Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
SXSW Innovation Awards Kazananları Açıklandı [SXSW 2022]

SXSW Innovation Awards Kazananları Açıklandı [SXSW 2022]

2022 SXSW Innovation Awards'ta sağlıktan teknolojiye, şehir planlamasından tasarıma kadar 13 farklı kategoride kazanan girişimler açıklandı.

24 yıllık geçmişe sahip SXSW Innovation Awards, küresel ölçekte en yenilikçi ve fark yaratan dijital projeleri değerlendiriyor. Bu yıl da SXSW Innovation Awards için 60’tan fazla finalist 13 kategoride birincilik ödülü için yarıştı. Yapay zekadan artırılmış gerçekliğe, giyilebilir teknolojiden sosyal fayda odaklı projelere kadar heyecan verici teknolojik girişimlerin yer aldığı yarışmada kategorilerinde birinci olan işleri sizlerle buluşturuyoruz.

AI & Machine Learning

Dijital beyin haritalama platformu Quicktome bu kategorinin birincisi oldu. Avustralya merkezli girişim her kişinin beynine özgü elektriksel bağlantı ağlarını analiz etmek için yapay zeka yazılımını kullanıyor. Beyin cerrahisi gibi hassas bir konu üzerinde doktorların ve araştırmacıların tedavi öncesi bilgilendirmesine yardımcı oluyor.

 

Health, Med & BioTech

Fluo Labs, mevsimsel alerjilerden muzdarip insanların ilaç kullanmadan rahatlamasının sağlıyor. Alerji semptomlarını bünyeyi biyolojik şekilde uyaran kızılötesi ışık teknolojisi ve bir tür ışık tedavisiyle çözen girişim, polen gibi alerjenlere maruz kalanların hayat standardını düşüren sorunları çözüyor. Burun akıntısı, göz kaşınması, tıkanıklık ya da hapşırma gibi sorunlar Fluo Labs ile tarihe karışıyor.

Innovation in Connecting People

CES Innovation Awards 2022’den de ödülle dönen Proto Inc. (eski adıyla PORTL), AR ya da VR seti kullanmadan hologramları eve taşıyor. Portl M, 3B görüntülemesiyle adeta mini bir ışınlanma makinesi. Çevrim içi konferans görüşmelerinde Zoom ya da FaceTime gibi uygulamaların yerini alırken eğlence, spor, alışveriş ya da NFT ekranı olarak da kullanılabilecek çok yönlü bir ürün oluyor. Hologramı farklı bir noktaya taşıyan ürün, kişilerin herhangi bir gecikme olmadan üç boyutlu formlarda görülmesini sağlıyor. PORTL M, yapay zeka destekli kamerasıyla 4K video hologramlar oluşturabiliyor. 16 GB RAM ve 1 TB depolama alanı içeriyor.

Music & Audio Innovation

Bu kategorinin birincisi Undercurrent, sanat aracılığıyla küresel iklim krizi konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan bir platform. Sosyal değişime ilham vermeyi amaçlayan yeni bir deneyimsel sanat ve müzik platformu. 40’tan fazla müzisyen, sanatçı, yaratıcı ve kar amacı gütmeyen kurumu bir araya getiren etkinlik, hayatımızı şekillendiren kritik bir konu hakkında görsel-işitsel sanat enstalasyonlarını, dijital deneyimleri ve müziği kullanarak herkese iham olmayı hedefliyor.

New Economy

Avustralya merkezli hidrojen araştırma ve geliştirme şirketi Star Scientific; sıfır emisyonla temiz, güvenli ve uygun fiyatlı enerji sağlamak için hidrojenin gücünü kullanıyor. Hidrojen enerjisini serbest bırakma optimizasyonu (HERO) teknolojisini kullanarak küresel enerji sistemlerini yeniden şekillendirecek bir çözüm üretiyor.

Robotics & Hardware

FarmWise, çiftçilerin operasyonlarını düzene sokmalarına ve gıda üretim verimliliğini artırmalarına olanak tanıyan yenilikçi bir sistem. Sebzelerin ayıklanma işleminden yabani otların otomatik olarak tanımlaması ve ortadan kaldırmasına kadar çiftçilerin ya da çalışanlarının üstlendiği birçok süreci otomatikleştiriyor. Vakitten ve harcamalardan tasarruf sağlıyor. Küresel nüfusün giderek artığı ve gıda krizinin kapıda olduğu çağımızda herkese yetecek kadar ürün yetiştirmek için otomasyonun gücünü kullanan girişim, çiftçilerin karşılaştığı işgücü, çevresel değişikliğe bağlı üretim gibi sorunları hafifletmeyi amaçlıyor.

Smart Cities, Transportation & Delivery

Velodyne Lidar, altyapı sorunlarını çözmek için geliştirilmiş bir donanım yazılım teknolojisi. Trafik ağlarını ve kamusal alanları izlemek için yapay zeka yazılımı ve LiDAR sensörlerini bir araya getiren girişim, kamusal alanlardaki yoğunluğu ve trafik akışını sürdürülebilir v ve verimli hale getirmeyi hedefliyor. Tahminleri oluşturmak için yolların ve kavşakların gerçek zamanlı 3B haritasını oluşturuyor. Çok modlu analitik aracılığıyla yol güvenliğini sorunlarını teşhis edip çözüm üretiyor.

Social & Culture Impact

Bir Unilever markası olan Degree’nin (Türkiye’deki karşılığı Rexona), görme engelli ve üst ekstremite engeli olan kişiler için piyasaya sunduğu kapsayıcı tasarım ürünü Degree Inclusive kategorinin birincisi oldu.

Unilever’den Engelli Bireylere Özel Deodorant

Speculative Design

İsrail merkezli B-Corp sertifikalı girişim UBQ Materials, katı atıkları termoplastik malzemeye dönüştürüyor. Şirket, evsel atıkları hammadde olarak kullanarak geri dönüşüm kutuları ve kanalizasyon boruları gibi ürünler üretebiliyor. Kullanılan her bir ton UBQ™ malzemesi 15 tona kadar karbondioksit tasarrufu sağlarken küresel ısınma için de çözüm oluyor. Elde edilen yağ bazlı reçine; inşaat, otomotiv, lojistik, perakende ve 3B baskıda kullanılabiliyor.

Student Innovation

MIT Media Labs tarafından geliştirilen Tapis Magique, üç boyutlu sensörleri sayesinde vücut pozisyonuna ve hareketlere göre gerçek zamanlı sürükleyici bir ses ortamı sağlayan basınca duyarlı interaktif bir tekstil ürünü. Dokunmaya, basınca ve esnemeye anında tepsi veren desenli kumaş son derece yumuşak yapısıyla fiziksel arayüz için mükemmel bir çözüm oluyor.

Visual Media Experience

Un(re)solved, iki yıldan uzun süren bir raporlamaya ve binlerce belgeden oluşan veriye dayalı bir girişim. ABD’deki ırkçı cinayetlere odaklanan etkileşimli deneyim bir dizi podcast, artırılmış gerçeklik kurulumu ve belgesel aracılığıyla geçmişe ışık tutuyor.

VR, AR & MR

San Francisco merkezli sanal gerçeklik girişimi olan Osso VR, cerrahi eğitim simülasyonu ve değerlendirme çözümü. OSSO VR; gerçekçi, dokunsal olarak geliştirilmiş, uygulamalı etkileşimiyle öğrencilerin hasta üzerinde etki yaratmadan uzmanlanşmasını sağlıyor. cerrahlar, ameliyathanede kullanacakları gerçek cihaz üzerinde pratik yapabiliyor.

Wearable Tech

Teksas, Austin merkezli STRAP Technologies, görme engelli bireylerin günlük yaşamında daha hızlı ve güvenli hareket edebilmeleri için ARA isimli akıllı bir ürün geliştirdi. Göğüs hizasına yerleştirilen sensörler titreşimler aracılığıyla kullanıcının hangi yönde girmesi gerektiği konusunda tavsiyeler veriyor. Tümsek, delik, sarkan nesneler ya da basamaklar gibi yürüyen kişinin dört bir yanındaki engeller konusunda uyarıyor. Giyilebilir teknolojik ürün, görme engellilerin baston kullanmadan gezinmesine yardımcı oluyor. Cihaz tek bir şarj süresince 72 saate kadar kullanılabiliyor.

Özel Ödüller

Best in Show – STRAP Technologies
People’s Choice – Comcast

Görsel: SXSW, Twitter