Hong Kong merkezli fotoğrafçı Ric Tse, manzara fotoğrafları çekmeyi seven hevesli bir gezgin. Hong Kong ve çevresinde kültürel, nostaljik ve politik sahneleri fotoğraflayarak bu sahneleri LEGO figürleriyle yeniden canlandırdığı, Hong Kong’a bakışını esprili bir şekilde aktardığı, çocuksu ruhu da içinde barındıran Legography serisi minyatür dünyalara ve manzaralara farklı bir kapı aralıyordu.
Her hevesli gezgin gibi pandemi sürecinde kısıtlamalar nedeniyle seyahatlerini sınırlandırmak zorunda kalan Ric Tse, LEGO bloklarıyla birlikte açtığı minyatür evrenler kapısını yeni bir seride gündelik eşyalarıyla farklı bir noktaya taşıyor. Sanatçının manzara fotoğrafçılığına ve minyatürlere olan sevgisini harmanlayan Tourist Spots on My Table projesi dünyanın en bilindik ve en çok ziyaret edilen mekanlarını canlandırmak için birkaç malzeme ve yaratıcı yetenek dışında hiçbir şeye ihtiyaç duymayacağımızı gösteriyor.
Şişe mantarından Stonehenge, CD’den Kuzey Işıkları’nı yaratmak
Fotoğrafçı, bu seride evindeki bir yemek masası üzerinde gündelik eşyalarla dünyanın en ikonik simgelerini ve harika güzelliklerini yeninden yaratıyor. Gündelik eşyalar derken gerçekten herkesin evinde olabilecek saç bandı, mantar şişe kapağı, kağıt, temizlik fırçası gibi ürünlerden bahsediyoruz.
A4 kâğıdı yığınlarını devasa bir kar kütlesine benzetmek ilk etapta herkesin aklına gelmeyecek bir fikir. Japonya’nın üç kutsal dağından biri Tateyama Dağı’ndaki kar koridorunu yaratmak için iki tomar A4 kâğıdı kullanan Ric Tse, minik figürleriyle birlikte eğlenceli eserinin yaratıcılığını katlıyor.
Farklı boyutlarda ve şekillerde mantar şişe kapaklarından yapılmış aslında dev taşlardan oluşan Stonehenge anıtı canlandırması, arka plandaki gün batımının yer aldığı bir ekranla gerçekliğini katlıyor.
Spiralli defterlerin telleri kimi zaman bir metro köprüsü bazen de insanların içinden yürüdüğü devasa bir akvaryuma dönüşüyor. Birkaç mini figürden ve ağaçtan oluşan sahnede devreye bir CD’nin girmesiyle gökyüzünde bir anda Kuzey Işıkları beliriyor.
Japonya’nın Furano kentinde yarım yüzyıldan fazla süredir yetiştirilen lavanta tarlalarının ve çiçeklerinin yer aldığı bölgenin yaz aylarındaki bir sahnesinin canlandırması için renkli bir saç tokası ve biraz arka plan çalışması yeterli oluyor. Sanatçı, Singapur’da güneş panelleriyle desteklenen ve aynı zamanda iklim kontrol projesi de olan peyzaj harikası Supertree Grove için ise meyvelerin ezilmesini önleyen plastik koruyucuları kullanıyor.
Ric Tse, proje süresince şimdiye kadar 300’dan fazla hem gerçek hem de hayali yerlerin minyatür canlandırmasını evinde yaratıp fotoğraflamış. Serisine devam eden fotoğrafçı en çok ziyaret edilen ve en çok resmi çekilen mekanlardan biri olan Antilop Kanyonu’ndan Paskalya Adası’nda gizemini koruyan yekpare Moai heykellerine kadar daha pek çok güzelliğin yanı sıra hayalinde kurduğu sahneleri, kült filmlerden hafızalara kazınan sekansları, gündelik hayattan akılda kalıcı anları da canlandırmaya devam edecek. Sanatçının diğer işlerine göz atmak için internet sitesine ve Instagram hesabına göz atabilirsiniz.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Görsel: Instagram, Ric Tse