Kemik iletimi reknolojisini kullanarak tasarlanan kulaklıklar hem engelli bireyler için hem de engelsiz bireylerin bisiklet sürüşü ve benzeri aktiviteler sırasında kullanımı için önem taşıyor. Ayrıca herkes için müzik deneyimini zenginleştirebilecek bir teknoloji. Bu teknolojinin kimi zaman bisiklet kaskına kimi zaman güneş gözlüklerine entegre edilmesiyle yaratılan çok nefis tasarımlara şahit olduk. Bit-N Music isimli proje ise işin içine ağızlığı katarak daha da iddialı bir yol seçiyor.
Müziği tam anlamıyla iliklerde hissetmek
Bit-N Music, işitme engelli bireyler için kemik iletimi yoluyla müziği deneyimlemenin yeni yollarını araştıran bir ses projesi. Kemik iletimine dair bir de parantez açalım. Bu teknoloji, sesin kafatası kemikleri aracılığıyla iç kulağa iletilmesi anlamına geliyor. İşitme engelli bireylerin yanı sıra müzisyenler tarafından da ilgi gören kemik iletimli hoparlörler, tüplü dalgıçlar tarafından da kullanılılıyor. Ayrıca bazı işitme cihazları da kemik iletimi teknolojisini kullanıyor. Bit-N Music projesinin tasarımcısı Noelia Martin, özellikle işitme engelliler için fark yaratmak istemiş.
Başlangıçta bir prototip olarak inşa edilen Bit-N Music, üç ayrı bileşenden oluşuyor: Bir çift kulaklık, bir ağızlık ve bir konektör jakı. Martin, meslektaşlarını tasrımı test etmeye davet etmiş ve onlardan ağızlığı ısırırken müzik dinlemelerini istemiş. Martin, kendi özel tasarımı için kemik iletim sürecini şöyle açıklıyor: “Dişleriniz prototiple temas ettiğinde, sesi kafatasından iletir ve ses doğrudan işitsel sinire ulaşır.”
Martin deneysel projesini, “İletken, karışık veya tek taraflı işitme sorunları olan (sensörinöral işlev bozukluklarını izole eden) kişiler için tasarlanmıştır” şeklinde tarif ediyor. İç kulakla rezonansa giren kaliteli ses üretmek için her şeyden önce vücudumuza ve vücudumuzun doğal uyarlanabilirliğine dayanan bir işitsel ürün sağlar. Bu kapsayıcı tasarım, müzik için ve farklı işitme koşullarına sahip insanlar arasında diyalog için bir alan oluşturmak üzere kulak zarlarımızın rolünü kemik iletimiyle değiştiriyor.
Görsel: Vimeo