İklim değişikliği gezegende hasara yol açmaya devam ederken, insanlar da daha verimli yenilenebilir enerji kaynakları aramayı sürdürüyor. Her yıl bu alanda yeni teknolojilerin, buluşların ve tasarımların ortaya çıktığına tanık oluyoruz. Rüzgar enerjisi mevcut sürdürülebilir enerji kaynakları arasında en uygun maliyetli ve verimli kaynaklarından biri olmaya devam ediyor. Ancak türbinler mekana ya da alana fazlasıyla müdahale eden bir fiziksel varlığa sahip olduğu için henüz evlere uygun hoş bir versiyonuna pek rastlanmıyor. Joe Doucet’nin Wind Turbine Wall projesi bu açığı kapatmayı amaçlıyor.
Türbinin sahibi, enerjiyi ulusal şebekeye aktarıp gelir sağlayabiliyor
New York’ta kariyerini sürdüren Joe Doucet, Wind Turbine Wall projesinde evlerimize güç sağlamayı amaçlayan bir yenilik için sanatı ve teknolojiyi harmanlıyor. Rüzgar türbinleri, elektrik jeneratörlerini çalıştırmak için mekanik güç sağlayan yapılar. Böylece fosil yakıtlara alternatif sunan; bol, yenilenebilir, geniş çapta dağıtılmış, çalışma sırasında sera gazı emisyonu üretmeyen, su tüketmeyen ve az arazi kullanan temiz enerji elde etmeyi sağlıyorlar.
İşlevsel olduğu kadar estetik açıdan da hoş olan bu heykelsi türbin, ayrı ayrı dönen ve elektrik üreten bir mini jeneratörü çalıştıran bir dizi döner kanattan oluşan kinetik bir duvar. Ürettiği elektrik evlerde veya iş yerlerinde kullanabiliyor. Duvara monte bir bataryada saklanabiliyor. Hatta sahibine gelir sağlamak için ulusal şebekeye bile aktarılabiliyor.
Türbin-duvar, aynı anda 25 eksende dönen kare panellerden oluşan bir ızgaradan yapılmış. Videoda görülen, Doucet’nin hazırlamış olduğu prototip. Doucet’ye göre bu türbin-duvarlardan yalnızca bir tanesi, yılda 10.000 kW-saatten fazlasını tüketen bir Amerikan evine yeterli gücü sağlayabilir.
Dilerim güneş panelleri gibi bu tür türbinler de hızla yaygınlaşır ve hem temiz hem de bütçemize hasar vermeyen bir yolla enerji sağlama imkanımız olur. Siz ne dersiniz?
Görsel: YouTube