Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Portatif Yol Yama Aracı: Roadfix

Portatif Yol Yama Aracı: Roadfix

Bir öğrenci projesi olarak ortaya çıkan Roadfix, yol onarım çalışmasının büyük bir ekip ve araçlar yerine tek bir kişi ile kısa sürede tamamlanmasına imkan tanıyor.

Marsh tarafından yayınlanan 2020 Küresel Risk Raporu’na göre bakımsız ve kötü yollar şehir içindeki kazaların başlıca nedenleri arasında. Kazaların yanı sıra araçların maddi hasar almasına da neden oluyor. Günümüz şartlarında elektrikli mikro mobilite araçlarını da etkileyen bu düzensiz ve bozuk yolların onarılması için büyük yol onarım araçlarına ve bir ekibe ihtiyaç duyuluyor ki bu durum belediyelerin bütçesine ek bir maliyet getiriyor. Bu soruna çözüm olarak sunulan öğrenci projesi Roadfix, kazaların önüne geçecek yol onarım çalışmanın bir ekip yerine tek bir kişi tarafından rahatlıkla yapılmasına imkan tanıyor.

roadfix

Roadfix, süreden ve paradan tasarruf sağlarken markalar için bir reklam alanı da sunuyor

Polytechnic University of Milan konept tasarım laboratuvarından çıkan projenin geliştiricileri arasında Luca Grosso, Silvana Migliozzi, Alessio Puleo, Zöe Schnegg ve Xueyan Niu yer alıyor. Ekip yama yapılacak alanların genellikle ufak bir alan olması ama buna karşın büyük araçların gerekmesinden yola çıkarak geleneksel yöntemlerin dışına çıkıyor. Roadfix, oldukça kompakt ve rahat kullanımı sebebiyle yama yapılacak yeri kısa sürede tamamlayabiliyor. Bu durumda belediyenin onarım için bir şeridi kapatmasına ve trafiği aksatmasına gerek kalmıyor.

İlk başta tamamen analog olarak tasarlanan ürün daha sonra kullanıcının yükünü hafifletmek adına pille desteklenen elektrik motoruyla güçlendirildi. Bu sayede harcın karıştırılması ve yayılması için kas gücüne gerek duyulmuyor. Ayrıca ürünün işlevsel ve ikonik olması, kullanıcının minimum eforla maksimum kontrol sağlaması için tasarımsal değişikliklere de süreç içinde gidiliyor ve tasarım son halini alıyor.

Bu portatif araç, belediyelerin daha düşük maliyetle ve hızlı bir şekilde yol yapım çalışmalarını gerçekleştirmesine yardımcı olmasının yanı sıra reklamverenler için de alternatif bir reklam alanı seçeneği sunuyor. Markalar Roadfix cihazının silindirine uygulayacakları baskılı logolarla onarıma sponsor olabiliyor. Bu da belediyelerin onarım masraflarını karşılamasına yardımcı oluyor.

Roadfix, gelecek nesil tasarım mühendislerini ödüllendiren, onları teşvik eden ve ilham veren uluslararası tasarım yarışması The James Dyson Award’dan ödülle döndü. Ekip, yol güvenliği konusunda kurumlara yardımcı olabilecek portatif cihazın markalaşma çalışmalarına devam ederken test için de bir prototip ürün geliştirecek.

roadfix

roadfix

 

Görsel: James Dyson Award