Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Hangi Sütü Seçeceğini Bilemeyecek Kadar Aptal Mısın?

Hangi Sütü Seçeceğini Bilemeyecek Kadar Aptal Mısın?

Oatly, Avrupa Parlamentosu’nun bitki bazlı ürünlerin ambalajlanmasına ilişkin potansiyel yasa kısıtlamasına vurgu yapmak için tüketicilerle bir dizi test gerçekleştiriyor.

İsveç merkezli süt ürünleri markası Oatly, bitkisel bazlı ürünler sunan bir vegan gıda şirketi. Marka, gençlere kıyasla hayvansal süt ürünlerini daha fazla tüketen orta ve üst yaşa hitap eden Help Dad isimli kampanyasıyla hayvansal gıda bazlı ürünlerin çevreye etkisi hakkında büyükleriyle konuşmak isteyen gençlere yardımcı olacak ipuçları sunuyordu. Cesur kampanyalarıyla ses getiren Oatly bu sefer Avrupa Parlamentosuna meydan okuyor.

Oatly, Avrupa Parlamentosu’nun yapmak istediği değişikliği iğneleyici bir şekilde irdeliyor

Ekim 2020’de Avrupa Parlamentosu 171 numaralı değişikliğe evet oyu verdi. Bu değişikliğin kabul edilmesi durumunda bitki bazlı gıda endüstrisi ve bitki bazlı ürünleri satın alan kişiler için oldukça büyük sorunlar ortaya çıkacak. Oatly, bu durumun neden büyük bir sorun olabileceğini de maddeleri inceleyerek cevap veriyor. Süt içermeyen ürünler için “süt içermez” gibi bilgilendirici açıklamaların yasaklanması, bitki bazlı ürünlerin hayvansal ürünlere alternatif olarak sunulamaması, bitki bazlı ürünlerle hayvansal bazlı ürünlerin iklime etkisi konusunda karşılaştırmanın yasaklanması ve hatta bitki bazlı ürünlerin süt ürünleriyle aynı ambalajı bile kullanamayacak olması bu paketin içinde yer alıyor.

Ürünün süt olup olmadığını nasıl anlarsınız?

171 numaralı önergenin AB’nin kendi iklim hedefleriyle de çeliştiğini ifade eden Oatly bu maddelerin ne olduğunu ve onaylanması durumunda nasıl bir sonuç olabileceğini Are You Stupid kampanyasıyla ele alıyor. Marka içi (in-house) yaratılan kampanya için açılan internet sitesinde Avrupa Parlamentosu’nun bu değişikliğine itiraz etmek için sunulan imza kampanyası bulunuyor. Kampanya #StopPlantBasedCensorship etiketiyle destekleniyor.

Kampanyada tüketicilerin bitki bazlı süt ürünlerini ayırt etme durumunu test etmek için bir dizi test gerçekleştiriliyor. Sıradan insanlara gerçekleştirilen testlerde konuyu alaycı bir şekilde ele alan Oatly, paketlemenin nasıl fark yaratacağını göstererek tüketicilerin “aptal olmadığın” vurguluyor. Oatly, bitkisel bazlı ürünlerinin sırf süt paketlerine benzediği için insanları yanıltmaya çalışmadığını anlatmaya çalışıyor. Ayrıca internet sitesi üzerinden Are You Stupid başlığıyla bir çevrim içi bir test sunuluyor.

Görsel: YouTube, Oatly