İçecek markalarının karşılaştığı en büyük baskıların başında gelen plastik atık miktarı konusunda şirketler çeşitli adımlar atıyor. Daha önce bu konuda kampanyalar da gerçekleştiren Coca-Cola, şirket stratejisi ve World Without Waste (Atıksız Dünya) vizyonun bir parçası olarak 2030 yılına kadar şişe ve teneke kutularının yüzde 100’ünü geri dönüştürmeyi hedefliyor. Sıfır atık taahhüdünü desteklemek amacıyla plastik içermeyen, geri dönüştürülebilir şişe tasarımında da çalışmalar yürütüyor. Danimarkalı girişim The Paper Bottle Company (Paboco) ile iş birliği içinde oluşturulan sürütülebilir kaynaklı kâğıt şişe örneği bunlardan bir tanesi.
True to our #WorldWithoutWaste vision, we are bringing our #PaperBottle prototype to consumer trial in Hungary with our plant-based #Adez drink in the innovative packaging created with #Paboco.
Learn More 👉 https://t.co/PEbdCGZzvy @EU_ENV #EUGreenDeal #AdeZPaperBottle pic.twitter.com/VUSnfH9wWp— Coca-Cola EU Dialogue (@CocaCola_EU) February 11, 2021
Sıfır atık hedefinin bir parçası olarak dönüştürülebilir şişeler
Plastik veya kutu şişeler, basınç altında şişelenen gazlı içeceklerin kuvvetine dayanabiliyor. Buradaki en kritik nokta bu basınca dayanacak bir tasarımı kâğıttan üretebilmek. Gazlı içeceklerin uygun bir şekilde korunmasını sağlayan ve aynı zamanda geri dönüştürülebilen kâğıt şişe hala ince bir plastik astar içeriyor. Bu şişenin sağlam olmasını sağlıyor. Ancak bu ufak plastik oranına rağmen şişe yüzde 100 geri dönüştürülebiliyor.
Macaristan’da 2000 şişe kâğıt şişe tüketiciyle buluşacak
Coca-Cola’nın Macaristan’da sunduğu meyveli aromalı bitki bazlı içeceği AdeZ ile kâğıt şişelerin deneme süreci başlayacak. 2021 yılının ikinci çeyreğinde Macaristan’da bir çevrim içi perakendeci aracılığıyla yapılacak satışlarda 250 ml’lik 2000 şişe dağıtıma sunulacak. Bu sayede teknik aksaklık yaşanan konularda çözümler için adımlar atılacak. Paboco, devam eden çalışmanın nihai sonucu olarak şişenin içerisinde yer alan plastik miktarını sıfıra indirmeyi hedefliyor.
Döngüsel ekonomiyi kolaylaştıran çözümlerde sistematik bir yaklaşımı benimsemek gerekiyor. Petrol bazlı plastikler gibi yenilenemeyen malzemeler yerine kâğıt gibi yenilenebilir malzemeleri koymak görünüşte çok makul gibi gözükse de pratikte her zaman kolay olmuyor ve süreç görünenden daha karmaşık ilerliyor. Ambalajı yüzde yüz dönüştürülecek ve döngüsel sisteme dahil edecek çözümleri bulmak gerekiyor olsa da markalar kendilerine zaman kazandıracak kısa vadeli çözümlere de fırsat tanıyor. Coca-Cola Avrupa tedarik sorumlusu ve inovasyon direktörü Daniela Zahariea de duyurmuş oldukları kâğıt şişenin bu arayışta bir kilometre taşı olduğuna vurgu yapıyor.
Görsel: YouTube, Coca-Cola