Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Buz Hasadının Büyüsü

Buz Hasadının Büyüsü

Soetkin Verstegen, 5 dakikalık kısa animasyonunda buz hasadından ilham alan büyüleyici ve tuhaf bir dünya yaratıyor.

Buzculuk ya da buz hasadı Avrupa ve Amerika’da uygulanmış, buzdolabının ve gelişmiş soğuk hava depolarının ortaya çıkışıyla birlikte önemini kaybetmiş bir gelenek. Buz kalıplarının soğuk hava deposu yaratmak üzere kesilip çıkarılması ve hızlı bir şekilde depo haline getirecekleri yere taşınmasından oluşuyor. Freeze Frame bu ilginç gelenekten ilham alan meditatif bir animasyon.

Buz küpü içinde minyatür sinema

Brüksel merkezli yönetmen Soetkin Verstegen, metodik ve nostaljik kısa animasyonu Freeze Frame’i “buz küpü içinde minyatür bir sinema” olarak nitelendiriyor. Grenli, vintage bir estetiğe sahip siyah-beyaz animasyon, donmuş blokları hasat edip korumaya çalışan işçilerin görüntülerinden oluşuyor. Monoton üretim hattı sahnelerini buzun içinde yüzen ve sonunda buz heykellerine dönüşen böcekler, kurbağalar ve çeşitli yaratıklar bölüyor.

Verstegen, beş dakikalık bu deneysel stop-motion’da gerçek buz kullanmış. Bu tür geçici bir malzemeyi kullanmak oldukça zorlu bir iş olmuş. Hatta kendisi bunu “hareketli görüntünün icadından bu yana bulunmuş en absürt teknik” olarak nitelendiriyor. Filmin, yönetmeni yazarı ve animasyonu tamamen Soetkin Verstegen’e ait. Ses tasarımı ise Andrea Martignoni ve Michał Krajczok’un imzasını taşıyor.

Görsel: Soetkin Verstegen