Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Az Ateş Çok Odunu Yakar

Az Ateş Çok Odunu Yakar

Nils Hedinger, 50'den fazla festivalde gösterilen animasyonu Timber'da bizlerin hayatta kalma içgüdüsüyle ne kadar donatıldığını soruyor.

Hayal edin. Dışarısı buz gibi, kış Game of Thrones’tan daha hızlı gelmiş ve kocaman bir kar yığınının içindesiniz. Yanınızda da durumu sizden çok farklı olmayan ve tir tir titreyen arkadaşlarınız var. Şimdi bu durumu hayal ettik ve cebimizde. Bir de bu hayali hepinizin odun olduğunu varsayarak kurun bakalım. Odun derken herhangi mecaz ve kişilik hatlarında bir odunluk değil, bildiğimiz ağaçtan ortaya çıkan kışın bizi ısıtan, geçmişte ev yapımında kullanılan odun. İşte bu odunlar soğuk kışta bir başlarına karın içinde kalıyor ve ısınmaları lazım. Sizce nasıl ısınacaklar?

Nils Hedinger, “Timber” isimli kısa animasyonunda yarattığı odunlar üzerinden bizlere ilk çağdan beri ısınmak için neleri yaptığımızı gösteriyor aslında. İlk insan, herhalde, rastgele bir şekilde ateşi keşfettiğinde önce korktu, sonra yandı, en sonda da yaktı. Animasyon kısamızda aslında olaya buradan yaklaşıyor gibi. Timber’da, üşüyen karakterlerimizden aralarında en uyanık olan, birini kurban seçerek onu yakmaya çabalıyor ve tabii ki de kontrol edilemez alevlerin kısa sürede onlara neler yaptığını anlatılıyor. Böylece komedinin en sevdiği ögelerden olan yamyamlık da karşımıza burada böyle çıkıyor.

Nils Hedinger ayrıca kısa filmin sitesinde karakterlerin nasıl aşamalardan geçtiğini de takipçileriyle paylaşıyor. Karakterleri önce maket yapan ekip kafasında animasyon halini oturttuktan sonra bilgisayara geçiyorlar.

Ortalık da Hemen Kızışıyor!

Timber’in güldürü anlayışı kara komedi diyeceğimiz türe giriyor. Gülerken üzenlerden yani. Esas kötü olan karakterin bir anlık kendine planında yancı bulmasıyla tüm ortamı ateşe vermemekten ve kendisinin yanmasından korkmaması da kara komediyi besliyor. Birbiriyle tartışan, dövüşen odunları izlemek animasyon olarak komik yoksa hikaye olarak incelerseniz kalbinize bir hançer saplıyor.

Nils Hedinger birbirini yakan odunları uzun zamandır hayal ediyormuş. Çok basit bir şekilde korku, hüzün, gülmece gibi duyguları odunların üzerinden anlatabileceğini düşünmüş. Tabii bir yandan da hepimize odun diyerek bunu bir metafor olarak da yorumlamaya açmış.

Nils Hedinger’in yarattığı odun kavramı yorumlama açısından da değerli. Aslında odunların üzerinden bize Darwin’den beri süregelen soruyu soruyor animasyonda: “Hayatta kalmak için ne kadar ileri gidersin?” Sonuçta Nils Hedinger’in senaryosu absürt ve aşırı olsa da, gösterdiği odun dünyası hepimizle bağlantı kurabileceğimiz bir yer. Yani umuyorum kimse hayatta kalmak için birilerini ateşe atmak zorunda kalmaz. Hem mecazen hem de kelimenin tam anlamıyla.

Yapımı üç yıl süren Timber, izlemesi keyifli bir kısa animasyon. Bizlere ne kadar sert, bencil ve hayatta kalmak için vahşileşebileceğimizi sempatik bir çizgi hikaye olarak anlatıyor. Timber 2015 yılından beridir 50’den fazla festivalde gösterildi ve 11 ödül aldı. İnternet galasını yaptığında ise, 3 Aralık haftasında Short of the Week ve Cartoon Brew Online Festivali’nde de gösterildi.

Görsel: Vimeo