Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Cinsiyet Kalıplarına Sıkışmayan Kahramanlar

Cinsiyet Kalıplarına Sıkışmayan Kahramanlar

Meltem Şahin ve INCOMPLIT iş birliğinin bir ürünü Pamuk Prensler ve Uyuyamayan Güzeller, çocukların cinsiyet kalıplarının sınırlarına takılmadan kahramanlar yaratmasına imkan veriyor.

Yeni Yaratıcılar ve Evdeki Yaratıcılar’da da konuk ettiğimiz tasarımcı ve sanatçı Meltem Şahin’i illüstrasyonları, Instagram filtreleri ve karantina dönemindeki kişisel projesi my quarantine friend ile tanıyoruz. Queer, toplumsal cinsiyet eşitliği, ve beden olumlama konularını işleyen Meltem’in Evdeki Yaratıcılar serimizin sekizinci etkinliğinde de bahsettiği Pamuk Prensler ve Uyuyamayan Güzeller projesi ise cinsiyet stereotipleri’ni yumuşatma hayalini taşıyor.

Çocuklarının cinsiyet kalıplarını aşan kahramanları

Meltem’in INCOMPLIT ile iş birliği sonucu ortaya çıkardığı kitap, sanatçının SGDD-ASAM (Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği) çatısı altındaki çocuklarla gerçekleştirdiği 12 haftalık Toplumsal Cinsiyet Eşitliği atölyeleri ve illüstrasyon atölyesinin sonucunda hazırlanıyor. Pamuk Prensler ve Uyuyamayan Güzeller kitabı kız ve erkek çocukların cinsiyet kalıplarını aşıp daha özgür düşünceyle büyümesine yardımcı olmayı hedefliyor. Kitap, SGDD-ASAM çatısı altındaki çocukların çizimleriyle oluşturdu. Çocukların sevdikleri kahramanlar üzerinden cinsiyet klişeleri yıkılıyor ve kalıp dışı kahramanların keşfedilmesinin önünü açıyor.

pamuk prensler

Kitabın modüler yapısı sayesinde kahramanlar farklı bedenlere bürünebiliyor ve onlara farklı sıfatlar yerleştirilebiliyor. Bu şekilde yıllardır duyduğumuz hikayelerin zihinlerde bıraktığı izlere yeni bir boyut katmak amaçlanıyor. Duygusal prensesler gibi duygusal prensler de olabilir. Üvey anneler şefkatli, cadılar iyi kalpli çıkabilir. Bu kitabın dünyasında tüm kahramanlar bir varmış bir yokmuşlu masalların anlattıklarıyla sınırlandırılamayacak kadar çok renkli.

Pamuk Prensler ve Uyuyamayan Güzeller kitabına INCOMPLIT’in internet sitesi üzerinden ulaşabiliyor. Kitabın satışından elde edilecek kârın tamamı da kitapta eseri bulunan çocukların topluluklarına veriliyor.

pamuk prensler

Görsel: Meltem Şahin, incomplit