Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Görme Engelli Bireyler İçin Robot Rehber Köpek

Görme Engelli Bireyler İçin Robot Rehber Köpek

Loughborough Üniversitesi'nden endüstriyel tasarım öğrencisi Anthony Camu, sanal gerçeklik oyun konsollarından ve otonom araçlardan ilham alarak Theia adlı robot rehber köpeği tasarladı.

Görme engelli bireylerin hayatını kolaylaştıracak çok yaratıcı teknolojilerle karşılaşıyoruz son yıllarda. Sesli ve titreşimli navigasyon cihazı Thea, akıllı gözlüklerle çalışan Aira sistemi ve otomobil camındaki manzarayı hissettiren Feel the View teknolojisi bunlar içinde en dikkat çekici olanlardandı. Şimdi ise rehber köpeklerin yerini alabilecek Theia adlı cihaz var sırada.

Rehber köpek hizmetine erişemeyen engelli bireyler için Theia

Rehber köpekler, görme engelli bireyler için hayati öneme sahip. Ancak böyle eğitimli bir patili dost edinebilmek herkes için kolay değil. 2 yıl süren rehber köpek eğitim sürecinin oldukça masraflı olması, alerji sorunları, evin köpekle paylaşmaya uygun olmaması gibi pek çok sorun çıkabiliyor engelli bireylerin önüne. İngiltere’de yer alan Loughborough Üniversitesi’nde geliştirilen Theia ise bir rehber köpeğin yapabileceklerini elde taşınabilen bir robotik cihaza kanalize ederek çözüm öneriyor.

Endüstriyel tasarım öğrencisi Anthony Camu sanal gerçeklik oyun konsollarından ve otonom araçlardan ilham alarak Theia’yı tasarlamış. Cihaz şu anda çok basit bir prototip aşamasında ancak görme engelli kullanıcıların hedeflerine gitmesine yardımcı olacak robotik bir rehber köpek olması için geliştirilmeye devam ediyor. Theia’da kullanılan temel teknoloji, kontrol momenti jiroskopuna dayanıyor. Bu jiroskop, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda kullanılanlar da dahil olmak üzere genellikle uzay aracı tutum kontrol sistemlerinde kullanılan bir parça. Bu jiroskop, Theia’nın nereye gittiğine bağlı olarak kuvvet geri bildirimi yapmasını; kullanıcının elini, tıpkı kılavuz köpeklere takılan özel tasmalarda olduğu gibi istenen yöne yönlendirebilmesini sağlıyor. Theia, otonom araçlarda olduğu gibi, çevrenin üç boyutlu bir görüntüsünü oluşturmasını sağlayan bir lidar ve kamera sistemi aracılığıyla yolunu bulabiliyor. Kullanıcı, hedefini sesli komutlarla girebiliyor ve yerleşik işlemciler gidilecek en iyi rotayı belirliyor. Bu süreçte yaya ve araba trafiğinin yanı sıra hava durumu ile ilgili gerçek zamanlı verileri de hesaba katıyor.

Cihaz piyasaya sunulmadan önce, aşırı titreşim ve motor tutukluğu gibi sorunlara çözüm bulunması için çalışmalar devam ediyor. Anthony Camu zaman içinde cihazın asansörler, merdivenler ve yaya geçitleri gibi karmaşık ortamların dahi üstesinden gelecek noktaya varacağını umuyor.

Görsel: Loughborough Üniversitesi