Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Hasan Söylemez’den Zorlu Bir Çöl Yolculuğunu Anlatan Yeni Belgesel: Tenere

Hasan Söylemez’den Zorlu Bir Çöl Yolculuğunu Anlatan Yeni Belgesel: Tenere

"Journey To Dreams" ile adından söz ettiren Hasan Söylemez, yeni belgeseli "Tenere" ile Libya'ya ve Avrupa'ya ulaşmaya çalışan Afrikalı insanların gerçek hikayesini işliyor.

2010’da yanına para almadan Türkiye’yi bisikletle dolaşan gazeteci yazar Hasan Söylemez, 2017’de Afrika turunu ölümsüzleştirdiği hayal arşivi ve belgesel Journey To Dreams ile ses getirmişti. Journey To Dreams ile Afrika kıtasını baştan sonra dolaşan Hasan Söylemez, 6 ada ülkesi dahil 54 ülkeyi ziyaret etmişti. Söylemez şimdi de yeni belgeseli Tenere ile gündemde.

View this post on Instagram

You won’t see me in the “Tenere” documentary film. This film is tottally different from “Journey To Dreams” documentary series. I have only one picture on the truck during the journey and I took it by mistake. 🙂 . . “Tenere” belgesel filminde beni göremeyeceksiniz. Bu film “Journey To Dreams” belgesel serisinden tamamen farklı. Yolculuk sırasında kamyonda tek bir fotoğrafım var onu da yanlışlıkla çektim. 🙂 . . #hayallereyolculuk #cycling #africa #cyclingafrica #travel #traveler #hasansoylemez #journey2dreams #adventure #worldbybike #deltabisiklet #bikeadventure #adventurecycling #journeytodreams #instatravel #worldtourer #natgeotravel #bbctravel #roadtrip #thepanafrican #everydayafrica #african_portraits #documentary #impressive #agadez #desert #sahara #saharadesert #niger #truck

A post shared by Hasan Söylemez (@hasansoylemez) on

“Çöllerin Çölü”nde hayatta kalma mücadelesi

Tenere, çölü aşarak Nijer’in Agadez bölgesinden Libya’ya ve Avrupa’ya ulaşmaya çalışan Afrika halkının gerçek hikayesini konu alıyor. Agadezli Beşir’in ve arkadaşlarının Nuh’un Gemisi’ni andıran bir kamyonette yaşadıkları günlerce süren zor yolculuğa tanık oluyoruz. Yolculuk öncesi hazırlıklarını, aileleriyle ilişkilerini, arazinin zorlu koşullarıyla ve susuzlukla nasıl mücadele ettiklerini ve yaşadıkları duygusal dönüşümü görüyoruz. Bu yolculuk, Sahra’nın güneyindeki bir çöl bölgesi olan Tenere’de geçiyor.

Bölge Kuzeydoğu Nijer’den batı Çad’a kadar uzanan ve 400.000 kilometrekarelik bir alanı kaplayan çok geniş bir kum ovasından oluşuyor. Tuareg/Berberi dilindeki anlamı da “Çöllerin Çölü”. Bölge o kadar ıssız ve boş ki en yakın ağaçlar arasındaki mesafe en az 400 km. Bölgede en az 200 km’de bir su kuyusu bulunuyor. Çölden öte kumdan oluşan uçsuz bucaksız bir okyanusa benziyor.

View this post on Instagram

A deadly journey with trucks in the world's largest desert Sahara. A tragic ending in the slightest mistake! Especially in the Tenere region, two things are needed to survive “water” and “luck”. Risk of getting lost in the desert and being robbed by bandits! Thank goodness I managed to pass safely. Niger ?? . . Dünyanın en büyük çölü Sahra’da kamyonlarla yapılan ölümcül bir yolculuk. En ufak bir hatada trajik bir son! Özellikle Tenere bölgesinde hayatta kalabilmek için iki şeye ihtiyaç var “su” ve “şans”. Çölde kaybolmak ve haydutlarca soyulma riski! Çok şükür sağ salim geçmeyi başardım. Nijer . . . #hayallereyolculuk #cycling #africa #cyclingafrica #travel #traveler #hasansoylemez #journey2dreams #adventure #worldbybike #deltabisiklet #bikeadventure #adventurecycling #journeytodreams #instatravel #worldtourer #natgeotravel #bbctravel #roadtrip #thepanafrican #everydayafrica #african_portraits #documentary #impressive #agadez #desert #sahara #saharadesert #niger #truck

A post shared by Hasan Söylemez (@hasansoylemez) on

Bir kamyonun Agadez’den Libya’ya ulaşması 10 – 15 gün sürüyor. Çölü geçmeye çalışan yerlilerin ve göçmenlerin bir kısmı kaybolabiliyor, araçlarında oluşan arızalardan dolayı ilerleyemiyor veya susuzluktan hayatını kaybedebiliyor. Son üç yılda, bölgede susuzluktan ölmek üzere olan 20.000’den fazla kişi kurtarılmış. Susuzluktan ölmek ve kaybolmak dışında eşkiyalar da tehlike yaratıyor. Araçlara el koyuyorlar ve yolcuları soyuyorlar, hatta bazen öldürüyorlar. Tenere filminde izleyici bu yolculuğu yolculardan biriymiş gibi izliyor. Filmde önceden hazırlanmış bir metin, oyuncu veya bir anlatıcı bulunmuyor; yaşananlar tamamen gerçek.

Tenere uluslararası film festivallerinde gösterime girecek

Tenere, 2 Kasım‘da Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde ilk gösterimini ve galasını yapacak. Film, uluslararası film festivallerinde gösterime gireceğinden Türkiye’de şu an için tek bir gösterim gerçekleşecek. Fakat festivallerin ardından yeniden gösterime girebileceği öngörülüyor. Biletix üzerinden galaya bilet alabilirsiniz.

Hasan Söylemez’in çalışmalarını; YouTube kanalı, Instagram’ı ve Twitter’ı üzerinden takip edebilirsiniz.

Görsel: YouTube


Bigumigu Yazarı
| GENEL