Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Geri Dönüştürülebilir Elektrikli Scooter

Geri Dönüştürülebilir Elektrikli Scooter

Gogoro tarafından piyasaya sürülen, geri dönüştürülebilir polipropilen plastikten yapılmış elektrikli scooter Viva önümüzdeki yıl tüm dünyada satışa çıkıyor.

Geri dönüşüm son yıllarda daha önce hiç ortaya atılmamış yaratıcı ve etkileyici çözümlerle gündeme geliyor. Meyve ve sebze atıklarını doğal pigmentlere dönüştüren Kaiku, portakal kabuklarını bardağa dönüştüren portakal suyu otomatı Feel the Peel bu anlamda dikkat çekiciydi. Yine kahve atıklarından kahve bardağı, güneş gözlüğü, giysi, ev için ya da şehir içi otobüsler için yakıt yapıldığına da şahit olduk. Çoğu örnekte doğal malzemelerin kolayca biyoplastiğe dönüşebileceğini ve böylece plastik yerine geçebileceğini de gördük. Yine de henüz dünyada plastik kullanımını sıfırlanabilmiş değil. Plastik atık sorunu öylesine büyük ki Pasifik Okyanusu’nun kuzeyinde neredeyse Fransa büyüklüğünde bir çöp dağı oluştu. Hâl böyleyken Viva, plastiğin okyanusa karışmak yerine yerine ayağınızı yerden kesen bir scooter’a da dönüşebileceğini gösteriyor.

Ultra hafif akıllı scooter: Viva

Viva, Tayvanlı elektrikli araç şirketi Gogoro tarafından üretilmiş çok hafif bir e-scooter. Geri dönüştürülebilir polipropilen plastikten yapılmış. Yani ömrünü tamamladığında yeniden geri dönüştürülebiliyor. Üstelik şirketin iddiasına göre bu malzeme çizilmeyen türde katı çekirdekli bir polipropilen.

Gogoro kendi müşterileri için GoStations adlı harika bir hizmet sunuyor. Bu hizmet sayesinde kullanıcılar, GoStations noktalarında boş pilleri dolu olanlarla değiştirip hemen yollarına devam edebiliyor. Dolayısıyla şarj için beklemelerine gerek kalmıyor. Şirket şu anda Taipei’deki ana üssünde 1.400’den fazla GoStation şarj noktasına sahip. Üstelik yakında dünyanın geri kalanına genişlemeyi planlıyor. Elbette Viva da bu sistemden faydalanacak araçlardan biri olarak piyasaya sürülmüş. GoStations’ın nasıl işlediğini aşağıdaki videoda görebilirsiniz.

Viva, 50cc – 100cc motorlu benzinli scooter’lara denk çevre dostu bir alternatif olarak tasarlanmış. Araç, Gogoro S2 ve S3 modellerinden daha küçük ve yalnızca bir adet değiştirilebilir pil takımına sahip. Full şarjla, en fazla 85 kilometre yol alabiliyor. 80 kg ağırlığında olan motorda 21 litrelik depolama alanı mevcut.

Gogoro’nun diğer modelleri gibi Viva da akıllı bir araç. Kullanıcıların akıllı telefon uygulamasıyla (Gogoro App) araçlarının kilidini açmasını, kilometre ve bakımı izlemesini sağlayan Gogoro’ya özel IQ sistemine bağlı.

Viva bu ay Tayvan’da piyasaya sürülecek. Önümüzdeki yıl ise dünya genelinde satışa çıkması planlanıyor. 1.800 dolar fiyatla satılacak scooter, 5 farklı renk seçeneği ve 100 opsiyonel aksesuarla birlikte sunulacak.

Görsel: Gogoro