Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Şirketler için İklim Acil Durumunu İlan Etme Rehberi [B Corp Summit 2019]

Şirketler için İklim Acil Durumunu İlan Etme Rehberi [B Corp Summit 2019]

Karbon emisyonunu azaltmak ve mücadele etmek konusunda atılacak pratik adımlar ve harekete geçen şirketlerin ilham verici öğrenimleri.

Gün geçtikçe iklim krizinin etkilerini tüm dünyada daha derinden gözlemleniyor ve yapılan araştırmalar bu konudaki farkındalığın en yüksek seviyelere ulaştığını gösteriyor. İklim değişikliğiyle mücadele etmek için başlatılan Extinction Rebellion (Yokoluş İsyanı) ve gençlere yaptığı eylem çağrısıyla Greta Thunberg dünya çapında düzenlenmiş en büyük iklim eylemlerini tetiklemiş durumda. 

İçerisinde belediyelerin, devletlerin, üniversiteler gibi bir çok organizasyon iklim için acil durum ilan ediyor. Bu kapsamda çok hızlı, radikal değişikliklerle karbon emisyonunu azaltacak ciddi adımlarla başlayan bu yolculuk giderek yayılıyor.

Peki şirketler iklim için ilan edilen bu acil durum karşısında neler yapabilirler?

Şirketleriyle dünyanın gidişatını değiştirmek isteyen insanların bir araya geldiği B Summit 2019’un önemli çalıştaylarından biri bu soru üzerineydi: Şirketler Karbon Emisyonlarını Nasıl Azaltırlar?

Bu zor sorunun kolay bir cevabı olmasa da bizi bu acil duruma getiren ekonomik sistemi dönüştürebilmek için şirketler kritik bir rol oynuyor.

Çalıştay, B Lab UK yöneticisi Chris Turner, harekete geçen şirketlerin sayısını artırmak için hazırladıkları “Nasıl İklim Acil Durumu İlan Edilir?” el kitabını tanıtımıyla başladı,

Karbon emisyonu konusunda ciddi adımlar atan 4 şirketin yolculuklarını aktardıkları sunumlardan biri de Unilever’in bünyesine kattığı Ben & Jerry’s yöneticisi Anuradha Chugh. İnek sütünden yapılmış dondurmalar satan bir şirket oldukları için bu konudaki sorumluluklarının bilincinde olduklarını ve çiftliklere ölçüm cihazları yerleştirerek karbon dengelemesi için bir fon oluşturduklarını aktardı.

Better Places şirketinden Saskia Griep karbon emisyonunu düşürmek için 4 aşamalı eylem planının ilk adımı olan ölçüm çalışmalarının iki yıl sürdüğünü ve buradan çıkan verilerle ikinci adımda “low hanging fruits”lere odaklanarak hızlı sonuçlar alınabileceğinin altını çizdi. 3. adım olarak karbon dengeleme çalışmaları başlatan Better Places elde ettikleri motivasyon ve sonuçlarla turizm endüstrisinde diğer şirketlerle iletişime geçerek diğer şirketlerin de harekete geçmelerini sağlayarak ilham vermenin önemini ortaya koydu.

Sunumlardan sonra katılımcılar şirketlerini nasıl dönüştürebileceklerini keşfettikleri grup çalışmalarına geçildi.

Çalıştayın en önemli öğrenimi şirketlerin rekabetçi kafa yapısını bırakarak, -mış gibi yapma haline düşmeden bu zor ama mecburi dönüşüm konusunda iş birliği yapmaları gerektiği oldu. Şirketinizde bu dönüşümü başlatmak için gereken adımlar ve endüstrinizdeki diğer şirketlerin neler yaptığını görmek için How to Declare Climate Emergency el kitabını inceleyebilirsiniz.

Görsel: B Lab


Zorlu Holding’in katkılarıyla Bigumigu ve imece işbirliğiyle iş yaşamındaki değişim hareketini B Corp Summit’ten aktarıyoruz.

Tüm B Corp 2019 içeriklerimiz için tıklayın.