Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
DNB Bank Soruyor: Dünyayı Kim Yönetiyor?

DNB Bank Soruyor: Dünyayı Kim Yönetiyor?

Norveç'in finansal hizmet şirketlerinden DNB Bank, Beyoncé’un “Run the World (Girls)” şarkısı ile yatırım yapan kadınların oranına dikkat çekiyor.

Birçok insan kadın ile erkek arasında yaşanan ekonomik eşitliğin gelir kazancı ile doğru oranda ilerlediğini savunuyor. Ancak durum düşünüldüğü şekilde ilerlese bile erkekler şu anda kadınlardan 53 milyar daha fazla kazanabilecek gelire sahip. Bu durumun meydana gelmesindeki asıl sebep kazanılan paranın farklı şekillerde değerlendirilmesi. Her ne kadar finansal eşitlik tartışmasında kazanılan ücret önemli bir etki olarak gösterilse de kazanılan bu para ile yapılan yatırımlar da önemli bir etki oluşturuyor. Erkekler kadınlara göre daha fazla yatırım gerçekleştiriyor.

Dünyayı kadınların yönetmediği kesin

Norveç’in en büyük finansal hizmetler grubundan biri olan DNB Bank kadınların iş dünyasındaki ve yatırımdaki yerini sorguladığı bir reklam filmi yayınladı. TRY tarafından hazırlanan film sektörde oluşan cinsiyetler arası uçuruma işaret ediyor.

Londra’da ofisi bulunan ve İskandinavya’nın en ödüllü prodüksiyon şirketi olan New Land tarafından yapılan filmin yönetmen koltuğunda Sheila Johansson bulunuyor. Beyoncé’un “Run the World (Girls)” parçasının yer aldığı 2 dakikalık reklamda yaşanan cinsiyetler arası finansal eşitsizliğe gönderme yapılıyor. 2011’de yayınlanan şarkı ile birlikte “Dünyayı kimin yönettiği?” soruluyor. Reklam filminde şarkıdan farklı olarak ise “Girls” kısmının söylenmiyor oluşu. Bununla birlikte boş sokaklarda ve otoparklarda yer alan bütün dansçılar da erkek. Dansçılar hırçın hareketlerle performansını sürdürürken parça “Girls” kısmına geldiği zaman hepsi sessizliğini koruyor. Şirket dünyayı birileri yönetiyor ise bunların kadınlar olmadığı üstüne basa basa gösteriyor.

Kadın ile erkek yatırımcılar arasında dağlar kadar fark var

DNB Bank açmış olduğu internet sayfası üzerinden yatırım alanındaki kadın-erkek arasında oluşan uçuruma sayılarla örnekler gösteriyor. Örneğin Oslo Menkul Kıymetler Borsası’ndaki özel hisse senetlerinin ve hisse başına kar payının yüzde 80’ine erkekler sahip. Bu yüzde aynı zamanda erkeklerin sahip olduğu sınırlı şirketlerin oranına eş değer durumda.

DNB Bank, sermayede oluşan açığın nasıl göründüğünü ve kadın yatırımcıların bu alanda nasıl hareket edebileceği ile ilgili ipuçlarını paylaşırken yer alan sayısal verilerle insanları aydınlatmayı ve farkındalık oluşturmayı amaçlıyor. DNB Bank #girlsInvest etiketi ile gerçekleştirdiği proje ile daha fazla kadının yatırım alanında yer almasını hedefliyor. Ancak bu durumun sağlanması ile kadınların da dünyanın yönetimi hakkında söz sahibi olabileceğine vurgu yapıyor.

 

Künye

Müşteri: DNB Bank
Ajans: TRY
Yaratıcı: Egil Pay, Anette Bellika, Thea BJorndal
Prodüksiyon Şirketi: New-Land
Yönetmen: Sheila Johansson
İdari Yapımcı: Erik Torell
Yapımcı: Joel Rostmark
DoP: Sophia Olsson

Görse: New-Land