Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Biriktirdiği Yağmur Suyu Miktarına Göre Değişime Uğrayan Heykel

Biriktirdiği Yağmur Suyu Miktarına Göre Değişime Uğrayan Heykel

John Grade Studio’nun İtalya'da Arte Sella Heykel Parkı'na yerleştirdiği Reservoir, biriktirdiği yağmur suyu miktarına göre form değiştiriyor.

Doğanın ve sanatın büyüsü bir araya geldiğinde etkileyici işler ortaya çıkıyor. Ağaçlara yansıtılan geometrik desenler ya da ormana yerleştirilen dev heykeller bunun en güzel örneklerindendi. John Grade Studio’nun İtalya’da Arte Sella Heykel Parkı’na yerleştirdiği Reservoir adlı heykeli de bu türden etkileyici bir iş.

Avizeye benzeyen Reservoir, 5 bin damlacıktan oluşuyor

Çam ağaçlarına asılı duran Reservoir, damla şeklindeki beş bin adet narin yağmur suyu toplama haznesinden oluşuyor. Her bir damla formu, tek tek ısıyla şekillendirilmiş ve buharla bükülmüş ahşap çerçeveye yerleştirilmiş. Ağaçların tepesindeki ağdan sarkan iplere tutturulmuşlar. Bu şeffaf su biriktirme haznelerinde yağmur ya da kar suyu miktarının değişmesiyle ağların konumu ve profili de kayıyor. Dolayısıyla heykelin formu da biriken su miktarına göre sürekli değişiyor.

Yağmur veya kar suyu biriktikçe ağların konumu ve profili aşağı kayıyor, su buharlaştıkça hafifleyen Reservoir yükseliyor. Dikey hareket aralığı kasnakların altındaki kılıflı yaylarla sınırlı, böylece heykel yerin en az 3 metre üstünde kalıyor. Çok hafif bir yağmur bile, izleyiciler tarafından açıkça gözlenebilecek aşağı doğru bir hareket yaratıyor. Heykelin ağırlığı kuruyken 32 kilo iken, bol yağış aldıktan sonra 360 kiloyu aşabiliyor.

Performans sanatı işlerine de konu olan heykel, dansçılar tarafından koreografiye uyumlu şekilde manipüle edilerek etkileşime girebiliyor. Alanı çevreleyen eğimli topografya, izleyicilere hem bulut benzeri kütlenin tam altında bir gezinti imkanı hem de heykelin sürekli değişen zirvesinin biraz üstünde bir manzara sunabiliyor.

Washington’da yer alan John Grade Studio; müzelerde, galerilerde, açık havada, kentsel alanlarda, heykel parklarında ve doğada sergiledikleri küçük ve büyük boyutlu çağdaş heykelleriyle tanınıyor. Stüdyonun çalışmalarını internet sitesi ve Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.

Reservoir Reservoir