Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yağmur Suyu Toplayıp Kullanıldıktan Sonra Arıtabilen Dağ Evi

Yağmur Suyu Toplayıp Kullanıldıktan Sonra Arıtabilen Dağ Evi

Meksika'da inşa edilen yağmur hasadı evi, yerinde su depolama ve arıtma sistemiyle tamamen şebekeden bağımsız bir yaşam sunuyor.

Robert Hutchison Architecture ve Javier Sanchez Arquitectos tarafından tasarlanan Casa Cosecha de Lluvia (Yağmur Hasadı Evi), Mexico City’nin yaklaşık 140 kilometre batısında yer alan Temascaltepec kasabasında inşa edilmiş. Bölgede sıcaklık ve nüfus arttıkça su giderek daha yetersiz ve değerli bir kaynak haline gelmiş. Ev yağmur suyunu yakalamak ve tekrar tekrar kullanmak için kapsamlı bir toplama ve arıtma sistemine sahip!

Rain Harvest Home, Javier Sanchez Arquitectos’un kurucusu ve ailesi için bir doğaya kaçış evi olarak tasarlanmış. Hatta aile, gelecekte kalıcı olarak bu evde yaşamayı planlıyor. Evde bir sanat stüdyosu ve hamam da yer alıyor. Biyo-tarım bahçeleri, bir meyve bahçesi ve bir patika ağı eve dahil edilen peyzaj unsurlarından. Ekip, permakültür ilkelerinin “insanlar ve yer arasında bütünsel, entegre bir ilişki kurmak” için kullanıldığını belirtiyor.

yagmur suyu toplayan ev

Yağmur suyu toplamak yetmez, suyu tekrar kullanabilmek de önemli

Valle Bravo’nun güneyindeki dağlarda yer alan bu şebekeden bağımsız inziva yeri, 4.500 metre yüksekliğindeki Nevado de Toluca’nın manzarasına bakıyor. Böyle bir konumda böyle bir yapı yapılmasındaki amaç; güneş enerjisi, yerinde su arıtma ve depolama sistemi aracılığıyla şebekeden bağımsız olarak çalışabilen, yerel iklimle uyumlu bir yapı oluşturmak olmuş. Bölgede yazlar yağışlı iken kışlar aşırı derecede kurak geçiyor. Bu nedenle bu yağış motifine uygun bir sistem inşa edilmiş.

Bioswale’ler (birikintileri ve kirliliği temizlerken yağmur suyu akışını konsantre etmek ve iletmek için tasarlanmış kanallar), suyun mülke yönlendirilmesini sağlıyor. Ayrıca suyun tutulduğu ve arıtıldığı yer altı rezervuarları da kurulmuş. Şantiyedeki su arıtma sistemi tamamen kendi kendine yeten, doğal akışlı olarak beslenen, içilebilir ve arıtılmış su sağlayan beş sarnıç içeriyor. Kimyasal içermeyen siyah su (tuvalet suyu) arıtma sistemi, tüm atık suyu yerinde arıtıyor. Ardından tuvaletlerde kullanılmak ve tesis içi meyve bahçesini sulamak için gri su (tuvaletlerden gelen atık su hariç lavabo, duş, çamaşır makinesi suyu gibi atık su) olarak sitenin su döngüsüne geri döndürüyor.

Project ekibi; Robert Hutchison, Javier Sanchez, Sean Morgan ve Berenice Solis’ten oluşuyor. Yapı mühendisi Bykonen Carter Quinn, müteahhit ise Mic Mac Estructuras. Yapı; Cesar Bejar, Benedikt Fahlbusch, Alberto Kritzler ve Laia Rius Solá tarafından fotoğraflanmış.

Bu haber ilginizi çektiyse, yağmur suyu biriktiren içbükey çatılara da göz atmak isteyebilirsiniz.

Görsel: Robert Hutchison Architecture