Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
1 Portreden Türetilen 1.440 Farklı Sahne

1 Portreden Türetilen 1.440 Farklı Sahne

Jake Fried'ın yeni animasyonu Brain Wave, her karede bir portreyi merkeze alan ve her yeni portrenin bir öncekinden türetildiği siyah-beyaz çizimlerden oluşuyor.

Jake Fried, deneysel animasyonlarıyla tanınmış bir animasyon sanatçısı. Genellikle tek bir çizimden ya da kolajdan yola çıkarak yeni sahneler türetmek gibi bir yöntem izliyor. Daha önce 1.500 kolaj katmanından türettiği Paper Trail ve yine kolaj, kahve ve mürekkep ile ürettiği Brain Lapse ile tanımıştık kendisini. When I Was Done Dying için çekilen müzik videosuna da katkıda bulunan ve Eyeworks Deneysel Animasyon Festivali’nde yer alan sanatçılardan biri olarak da gündeme gelmişti. Bu defa ise yine büyük bir sabır ve özveriyle yedi ayda tamamladığı Brain Wave ile karşımızda.

Birbiri ardına gelen ve birbirinden türetilmiş portreler

Jake Fried, Brain Wave’i mürekkep ve beyaz boya kullanarak elle çizilmiş karelerden oluşturmuş. Her bir karenin merkezinde bir portre yer alıyor. Bu portre ve etrafındaki desenler ilk kareden itibaren sonuna kadar dönüşüm geçiriyor. Fried, Photoshop kullanarak aynı siyah-beyaz çizimi 1.440 kez yeniden işlemiş ve saniyede 24 kare oynatacak şekilde art arda sıralamış. Animasyona, çizimdeki dönüşüme uyumlu seslerle ilerleyen orijinal bir müzik de eklemiş. Tüm bu sabır isteyen çalışmanın sonucunda ortaya, 60 saniyelik bir video çıkmış.

Kısa animasyon, anlatısal olarak sürekli değişen tek bir yüze odaklanmış. Her kare yeni bir sanat eseri. Portre dönüşüm geçirdikçe farklı temalara sahne oluyor ve izleyicide farklı duygular uyandırıyor.

Bir taslak veya storyboard olmadan çalışan Fried’a göre animasyondaki her bir çizim, içgüdüsel olarak kendinden sonra gelecek çizimi belirliyor. Sanatçıya göre, süreç sırasında ortaya çıkan içsel bir mantık ya da ritim var. Bu da sonraki kare için bir içgüdü geliştirmesini sağlıyor.

Jake Fried’ın çalışmaları, 10-14 Şubat 2019 tarihlerinde İzlanda’daki Flat Earth Film Festivali’nde gösterildi. 23 Şubat – 28 Nisan tarihleri ​​arasında ise Boston’daki Mills Gallery’de düzenlenen The Skin Has Eyes: Animated Visions adlı karma sergide yer alacak. Yeni çalışmalarını Instagram’ı ve Facebook sayfası üzerinden takip edebilirsiniz.

Görsel: Vimeo