Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Tüketim Toplumunun Gerçek Yüzü Hareketli Maskelerde

Tüketim Toplumunun Gerçek Yüzü Hareketli Maskelerde

David Henry Brown Jr namıdiğer @davidhenrynobodyjr, abartılı maskeler ürettiği Resemblage serisiyle tüketim toplumuna ayna tutuyor.

Sosyal medyadaki akışımız selfie’lerle dolup taşarken sanatçılar da bu kültüre ayna tutmaktan geri durmuyor. Edu Monteiro; Autorretrato Sensorial​​ serisinde sigaralar, tüyler, kum, oyuncaklar ve yapraklar kullanarak yaptığı rahatsız edici maskeleriyle eleştirisini ortaya koymuştu. Performans sanatçısı ve heykeltıraş David Henry Brown Jr da Resemblage serisiyle gözlerimizi tırmalayan portreler sunuyor.

Abartılı maskeler, gerçeküstü selfie’ler

Kendisine “negatif influencer” ünvanı veren sanatçı, Instagram’da @davidhenrynobodyjr adlı altında paylaşım yapıyor. Gerçeküstü maskelerle videolu ve fotoğraflı selfie’ler paylaşan sanatçı, kendi çıplak yüzünü hiçbir şekilde göstermiyor. Maskelerde; oyuncak arabalar, oyuncak kurbağalar, vitrin mankenlerinden parçalar, donutlar, mantarlar, meyveler ve daha pek çok tuhaf obje kullanıyor. Maskelerin çoğunda aksiyon ve mizah söz konusu. Örneğin portakallardan yaptığı bir maskeye, eline portakal sıkacağı alıp müdahale ediyor. Mantarlardan yaptığı bir maskede yüzünü kıpırdatarak maskenin de kıpırdamasını sağlıyor. Yine oyuncaklarını yüzüne çalışır durumda takarak ilginç görünümler yaratıyor sanatçı.

Resemblage projesi içten içe bir insan gibi davranıyor aslında. İnsanlığın çirkin ve travmatize edilmiş tarafını her gün maskelerinin arkasına gizlenmiş olarak açığa vuruyor. Sanatçı tüketim toplumunun tüm aşırılıklarını bir maske olarak giyiyor ve bu yolla toplumu sorguluyor. Örneğin toplumun şirketler için birer yiyecek olduğunu, yiyeceklerden oluşan maskelerle ortaya koyuyor. Elbette bunu yaparken, kendimizi ve başkalarını görme biçimlerimizi etkileyen sosyal medyayı da alt metnine katıyor. Böylece selfie’ler onun ifade aracı oluyor.

Görsel: Instagram
Manşet görseli düzenlenmiştir.