Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bisiklet Zincirinden İnsan Boyutunda Heykeller

Bisiklet Zincirinden İnsan Boyutunda Heykeller

Young-Deok Seo insan vücudunun gerçekçi heykellerini üretmenin bir yolu olarak, bisiklet zinciri malzemesi kullanıyor.

İşin içinde sanat olunca her malzemeden üretim yapılabiliyor neredeyse. Çöplerden sanat yapan da oluyor, değerli taşlardan da. Eski taşlardan da oluyor, yenilikçi malzemelerden de. Malzeme seçiği biraz eserin gideceği yer ve duruşunu sergilediğinden her malzemenin duygusu farklı olabiliyor. Güney Koreli sanatçı Young-Deok Seo da insan vücudunun gerçekçi heykellerini üretmenin bir yolu olarak, bisiklet zinciri malzemesi kullanıyor.

Sanatçı yıllar boyunca figüratif sanat yapılarının etrafında işler üretmiş ve bisiklet zincirlerini hep malzemelerinin başına eklemiş. Zincirin ip yapısını avantaja dönüştüren sanatçı böylece kendini malzeme konusunda giderek eğitmiş ve geliştirmiş.

İnsanın Malzemesi Kemik Olmasaydı?

Parçalanma, Seo’un zincir bağlantı heykellerinde sevdiği bir vurgu. Sınırlı hareket kabiliyeti olan metal bağlantılarıyla zincirin doğası, her bir şeklin ışığın geçmesine izin veren küçük deliklerden dolayı bir şekilde eksik olacağı anlamına geliyor sanatçı için. Bu, Seo’nun yüksek oyuk maskelerinde bile belirgin olarak göze çapıyor. Ancak parçaların yüzün veya vücudun tüm bölümlerinin karanlık kısımlarını gölgeleyen bölümün daha da belirgin hale geldiği de fark ediliyor. Kararlar, modern dünya ile eşanlamlı olan emeğin sanayileşmesini sorgulamayı amaçlamaktadır.

Seo, “Dev bir makinenin parçaları gibi birbirine kenetlenmiş ve koşuyoruz” diye bahsediyor kendi kişisel sitesinde. Sadece bileşenler olsa bile her geçen gün orada takılıyor oluşumuza dikkat çekiyor. Modern dünyada her gün yapmak zorunda olduklarımızın ayaklarımıza vurduğu prangalar onlar.

“Bileşenler olduğu gibi, her geçen gün orada takılıyoruz. Ve kendi hayatımızın bile bir kahramanı olmasına izin verilmez. Benim çalışmamdaki zincirler, pranga anlamına geliyor. Fetüslerin hepsi çağdaşlarımızın materyaller için karmaşık, zorlanmış ilişkileri ve istekleri ile ilgilidir. Seo, sanayileşmeyi ruhlarımızı nemlendirmek ve duygularımızı bastırmak için bir yol olarak görse de, işinin kendisinden rahatlık isteyenlere yardımcı olabileceğini umuyor.

Görsel: Young-Deok Seo