Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Dünya’nın 750 Milyon Yılına Bakan İnteraktif Harita

Dünya’nın 750 Milyon Yılına Bakan İnteraktif Harita

Ian Webster'ın geliştirdiği interaktif harita, dünya üzerindeki tektonik hareketlerin son 750 milyon yıl boyuncaki değişimini inceliyor ve gösteriyor.

Hiç yaşadığınız yerin bundan milyonlarca yıl önce nerede olduğunu düşündünüz mü? Ya da yaşamadığınız herhangi bir yerin nerede olabileceğini? Düşünseniz dahi tamı tamına hayal etmeniz çok kolay olmayabilir. Milyonlarca yıl öncesinden bahsediyorum çünkü, coğrafya günümüzden çok farklı. Fakat birileri bunu kolayca bulmamızı düşünmüş. Yazılım mühendisi Ian Webster’ın yayınladığı interaktif harita sayesinde herhangi bir yerin milyonlarca yıl önceki konumunu görebiliyoruz.

Ian Webster’ın geliştirdiği interaktif harita, dünya üzerindeki tektonik hareketlerin son 750 milyon yıl boyuncaki değişimini inceliyor ve gösteriyor. Ve güzel bir hamleyle sitedeki haritada herhangi bir adres ve zaman dilimi yazmanıza da izin veriyor. Webster, tektonik plakaları araştırmak için jeologlar tarafından toplanan bilgileri kullanarak veri görselleştirmesini oluşturmuş.

66 Milyon Yıl Önce Dünya Nasıldı?

Webster, açık kaynaklı projesindeki konumların yaklaşık olduğunu belirtiyor. Fakat yüzde yüz olsun ya da olmasın Dünya’nın değişimini incelemek inanılmaz. Farklı zaman aralıklarında gezinmek ve gezegenin nasıl geliştiğini görmek bağımlılık yapıyor. Kara kütleleri sudan çıktıkça ve zaman içinde yavaşça ayrıldıkça, Dünya şimdi bildiğimiz dünyaya dönüşüyor.

Webster ayrıca her harita üzerine bilgilendirici kısa metinler de eklemiş. Böylece herhangi bir zamanda gezegende neler olduğunu izlerken metinlerden de faydalanabiliyorsunuz. Adreslere bakmanın yanı sıra tarihteki önemli olaylara da bakabilirsiniz buradan. Mesela ilk dinozor ya da primatların ortaya çıktığı zamanı inceleyebilirsiniz.

Eğer gezegene ve oluşumuna, geçmiş zamanlara merakınız varsa bu site tam size göre.

Görsel: Webster