Cannes Lions Yaratıcılık Festivali ikinci gününde de doludizgin devam ediyor. 450’nin üzerinde konuşmacıyla farklı konularda seminerler, oturumlar ve paneller festivalde devam ederken izledikçe bilgileniyoruz. Bilgilendikçe de ufkumuz genişliyor. Günlerdir birçok oturumu sizlerle paylaştık. Psikoterapist Oliver James’in oturumundan R/GA “Transformation at Speed” oturumunda pazarın değişen koşulları oturumuna, Apple mağazalarının yaşadığı dönüşümün perde arkasından amacı olan markaların nasıl başarılı olduğuna geniş bir yelpazede üzerimize bilgi atılıyor. Cannes Yaratıcılık Festivali’nde olalım ya da olmayalım oradaki olan bitenleri duydukça bir şey kaçırıyorum mu acaba hissi bazılarımızda oluyordur. FOMO’muz geçsin diye derin derin nefes aladuralım bugün de The Economist Group geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi sahnedeydi.
Eğer festivale katılıyorsanız Pazartesi’den Cuma’ya zaten Cannes Lions Beach Club alanında her sabah başlayan konuşmalara denk gelmiş olabilirsiniz. Eğer gitmiyorsanız ya da gözden kaçırdıysanız da biz hatırlatalım The Economist Group, “Wake up with The Economist” isimli konuşmalar düzenliyor. Pazarlama alanına göz kırpan bu konuşmalar özellikle sektörde bu alanda gelişen kişiler için önemli oturumlar.
The Economist Group’un yaptığı oturumlar sadece sabahları değil ama. Ayrıca festivalin üçüncü gününde “The Power of Big Tech Platforms” ismiyle yayınlanan oturumda The Economişt Baş Editörü Zanny Minton Beddoes sunuculuğunda teknoloji devlerinin yarattığı dünyalar ve etkileri konuşuldu. “Teknoloji devleri açık toplumları destekliyor mu yoksa onlar için bir tehdit mi oluşturuyorlar?” sorusuna bir saat boyunca cevaplar arandı ve tartışıldı. Tartışma, 21. yüzyılda piyasaların, teknolojinin ve özgürlüğün rolüne dair küresel bir konuşmayı kapsadı. Minton’a oturumda Facebook’tan Carolyn Everson, Unilever’den Keith Weed, Independent’tan Evgeny Morozov ve Universal McCann Yöneticisi Kasha Cacy cevaplarıyla eşlik etti.
Minton, bazı çarpıcı istatistikleri paylaşarak oturumu açtı. Bu yıl dijital reklam harcamalarının TV’yi ele geçireceğini söyledi. Çevrimiçi harcamalarda % 40’lık bir artışın olduğunu, harcanan her 10 dolardan 6’sının Google ve Facebook’ta olduğunu belirtti. Bunun bir fırsat mı yoksa tehdit mi ya da her ikisinden biraz mı olup olmadığını sordu.
Everson: Facebook Olarak İnsanları Korumak İçin Yeterince Çabalamadık
Facebook Pazarlama Çözümleri Müdürü Everson bu konuda Facebook olarak insanları korumak için yeterince çabalamadıklarını dile getirip tekrardan özür diledi. Zuckerberg’in Cambridge Analytica’dan sonra çok önemli bir karar aldığını belirten Everson, “Seçimler bütünlüğü, sahte haberler, gizlilik ve markaların reklamını yapmak için güvenli bir ortam sağlamaya yönelik çok sayıda eylem yapıyoruz ve yapacağız” dedi. Ayrıca Facebook’un reklam sektöründe desteklenen bir işletme olmasından da gurur duyduklarını belirtti. Tüketicilerin kendi verilerini ve deneyimlerini bir otokontrol mekanizmasıyla da kontrol etmeleri gerektiğini de kullanıcılara öğütledi. Facebook’un, tüketicilerin karar vermesine güç veren, küresel olarak Genel Veri Koruma Yönetmeliği nasıl yaygınlaştırdığını da oturumda paylaştı.
Weed de Everson’a hak verip, hem mahremiyetin hem de ilgili reklamların bir ölçek olmadığını ama tüketicilerin kontrole sahip olmaları gerektiğini kabul etti. İki katmanlı internet konusunu da oturuma taşıyan Weed tüketicilerin ödeme yapmasının kullanılan veri alanlarına olumlu bir etkisi olabileceğini de belirtti. Universal McCann Yöneticisi Kasha Cacy ise gerek sahte haberler, gerek yanlış bilgilerin internette yayılma hızının her şeyden büyük olduğunu vurguladı. Cacy de toplum olarak hepimizin kontrol mekanizması geliştirmesi konusunda diğerleriyle hemfikir olduğunu söyledi.
Konuşmanın tamamını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.