Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Avrupa Yolunda Hayatını Kaybetmiş 34 Bin Mülteci The Guardian’da

Avrupa Yolunda Hayatını Kaybetmiş 34 Bin Mülteci The Guardian’da

The Guardian, Dünya Mülteci Günü kapsamında Avrupa'ya girmeye çalışırken hayatını kaybeden mültecilerin tam listesine yer verdi.

20 Haziran Dünya Mülteci Günü için The Guardian ve mülteci ve göçmenlerin hakları için çalışan uluslararsı sosyal sorumluluk kuruluşu United for Intercultural Action, anlamlı bir işe imza attı. Türk sanatçı Banu Cennetoğlu‘nun katkılarıyla hazırlanan çalışma için ” Fortress Europe” / Avrupa Kalesi’ne girebilmek için hayatını kaybeden mültecilerin tam listesi yayınlandı.

1993 yılından bu yana United; Avrupa’ya geçmek amacıyla çıktıkları yolda hayatını kaybeden 34.361 mültecinin isimlerini, kökenlerini ve ölüm nedenlerini kayıt altına alıyor. Burada çarpıcı bir istatistik göze çarpıyor. 1993 yılında raporlanan ölüm sayısı 61 iken 2017’ye gelindiğinde sayı 3915. Kayıt altına alınamamış insanların da olduğu düşünülürse gerçek sayının ise bundan çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor.

Listedeki ölüm nedenleri sadece Akdeniz’i geçerken kalabalık şişme botların batmasından ötürü değil. Daha Akdeniz’e ulaşamadan da yaşanan pek çok acı ölüm vakası kayıt altında… Kamyonlarda havasız kalanlar, nehirleri geçerken boğulanlar, nöbetçilerce vurulanlar, çaresizlikten edilen intiharlar, tıbbi yardım eksikliği… Tüm bu trajedi listede yer alıyor. Listenin ortaya çıkardığı gerçek ise AB sınırlarını keskin politikaları, sığınma ve sınır dışı etmeye ilişkin uygulamaların acımasızlığı… Kısacası Avrupa Kalesi’nin geçilmezliği nedeniyle yok olan hayatlar.

64 Sayfalık Ek

Dünya Göçmen Günü vesilesiyle mülteci konusunu gündeme getirmek ve bu konuda dünyayı harekete çağırmak amacıyla 56 sayfalık bu listenin tamamına Guardian gazetesinde ve hem gazetenin hem de kuruluşun internet sitesi üzerinde yer verildi. Gazetenin yanında ek olarak dağıtılan “The List” 64 sayfadan oluşuyor. Satır satır mülteci isimlerinin yanı sıra mülteci krizine ilişkin yorum yazıları da ekte yer alıyor. Aynı zamanda listedeki bazı isimlerin hikayelerine dair detaylı incelemeler bulunuyor. Bunların dışında, 2007’den beri listenin dünya çapında dağıtımı için çalışan sanatçı Banu Cennetoğlu ile bir röportaj da ekin sayfaları arasında.

the list_the guardian_united for intercultural action_bigumigu_

Şimdi Değişim Zamanı

Konuyla ilgili olarak Guardian Haber ve Medya özel projeler editörü Mark Rice-Oxley, listenin United’ın çarpıcı ve kahramanca çalışmasının ürünü olduğunu belirtiyor. 25 yıldır önüne geçilebilecek bu ölümlerin, liberal demokrasinin en büyük bloğu sayılan Avrupa’nın hatası olduğunu söylüyor. Sanatçı Banu Cennetoğlu ise basılı malzemenin gücüne ve olası etkisine inandığını belirtiyor. Cennetoğlu; bu listenin insanlara hükümetlerin politikaları konusunda bir şeyler yapabilme yetisinde olduklarını hatırlatacağını umduğunu da ekliyor. UNITED, adına konuşan Geer Ates ise bu hareketle politikaların değişmesi için daha geniş bir desteğe ulaşmayı hedeflediklerini belirtirken daha fazla ölüm olmaması için değişimin zamanın geldiğini hatırlatıyor.

Gazete; 64 sayfalık ekiyle birlikte ücretsiz olarak 28 Haziran – 26 Ağustos tarihleri boyunca Chisenhale Gallery’de; 14 Temmuz- 28 Ekim tarihleri boyunca ise Liverpool Biennial kapsamında dağıtılacak. “The List of Deaths” ayrıca internet üzerinden pdf olarak indirilebiliyor.

Görsel: The Guardian