Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
“Plaza Köylüleri” Artık YouTube’da

“Plaza Köylüleri” Artık YouTube’da

Köylere göç eden beyaz yakalıların hikayelerini bir araya getiren "Plaza Köylüleri" belgeselinin tamamı artık YouTube'da izlenebiliyor.

Yönetmenliğini Hazar Uyar’ın yaptığı Plaza Köylüleri belgeselinin çekimlerine, 2020 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle başlanmıştı. Belgesel ilk gösterimini ise 2022 yılında 59. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde yapmıştı. Biz de heyecanla beklenen bu belgeseli 2022 yılında haber yapmış ve fragmanına yer vermiştik.

Birkaç saat önce Plaza Köylüleri belgeselinin tamamı YouTube’da yayınlandı ve artık daha büyük bir izleyici kitlesiyle buluşmaya hazır.

Köye gidenler ne kadar köyde kalıyor, neler yaşıyor ve şimdi ne yapıyorlar?

Belgesel, beyaz yakalıların zorlu hayat mücadelesinin nasıl büyük şehri terk edip bir köye ya da kasabaya yerleşmekle sonuçlandığını eksiksiz bir şekilde gözler önüne seriyor. Beyaz yakalılar, eğitim hayatlarını ve ebeveynlerinin bakış açılarını da işin içine dahil ederek nasıl bugünlere geldiklerini bir bir anlatıyor. Kırsala göç edenler ve göç etmeyi isteyip henüz adım atamayanlar iş hayatını yorumluyor. Pandemiyle birlikte ivme kazanan evden çalışma ve uzaktan çalışma sistemleri de irdeleniyor. Belgeselin ikinci yarısında ise ağırlıklı olarak kırsalda yaşanan deneyimler yer alıyor. Kent konforunun(!) ardından doğa koşullarına uyum sağlamakta yaşadıkları sıkıntıları dile getiriyorlar. Kentten köylere gerçekleşen göçün, kırsal alanlar üzerindeki olumlu ve olumsuz etkileri de ele alınıyor. Göç edilen noktalardaki yerel halkın sorunları, göçle gelenlere yönelik bakış açısı ve bu göçün gelecekte hangi noktaya varacağı hakkındaki öngörüler de belgeselin parçası.

Plaza Köylüleri, uzman görüşleri eşliğinde beyaz yakalı göçüne ayna tutuyor

Belgeselin en önemli özelliklerinden biri, çok keyifli bir tempoda ilerlemesi. Anlatılan deneyimler büyük oranda ayna etkisi yapıyor, duygu ve düşüncelere tercüman oluyor. Kendinizi sıklıkla gülerken ve aynı anda da kara kara düşünürken yakalayabilirsiniz. Beyaz yakalı göçünün bireysel bir parçası ya da adayı olmaktan çıkıp, büyük tabloyu görme fırsatı yakalıyorsunuz.

Plaza Köylüleri’nin konusu şöyle özetlenmiş: “Önce en iyi okulları kazanmak için çalıştılar, sonra en iyi kurumlarda işe başlamak ve en iyi pozisyonlarda çalışabilmek için… Onlar, beyaz yakalılar. Çalıştıkları plazalardaki camların sera etkisinden midir bilinmez, şimdi neredeyse hepsi bir kasabaya veya memlekletlerine yerleşip “organik yaşam” hayali kuruyor. İşin garibi, köye yerleşenler ürettikleri ürünü yine plazalardaki arkadaşlarına satarak hayatını sürdürüyor.
Organik, ekolojik, yavaş, doğayla iç içe hayatlar sosyal medyadaki kadar gerçek mi?
Türkiye’deki eğitimli insanları göçe iten etkenler neler?
Şehirler neden yaşanamaz halde?
Köye gidenler ne kadar köyde kalıyor, neler yaşıyor ve şimdi ne yapıyorlar?
Hadi biraz “Plaza Köylüleri”nin “gerçek” hikayesini takip edelim…”

Her dakikasından keyif alacağınız bu belgeselle sizi baş başa bırakayım.

Künye ve katılımcılar:

Yönetmen ve Senaryo: Hazar Uyar
Yardımcı Yönetmen: Sencer Tarık Erbaş
Kurgu: Rufat Mammadov, Hazar Uyar

Profesyonel Görüşler
Akan Abdula | FutureBright Kurucu Ortak – Veri ve Veri Teknolojileri Uzmanı
Prof. Dr. Yıldırım Şentürk | Sosyolog – Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi

Katılımcılar
Burak Alsan | Farge Organik – X Mühendis
Çağrı Berksü | One Square Meter – X Reklamcı
Gözde Alsan | Farge Organik – X Mühendis
Hazel Eren | Reklam Ajansı Çalışanı (eski)
Oğulcan Türe | “Part Time” Beyaz Yakalı
Umut Sarı | Goji Berry ve Kinoa Üreticisi
Zeynep Özar Berksü | One Square Meter – Dergi Editörü X Reklamcı

Görsel: Plaza Köylüleri (YouTube)


Bigumigu Yazarı
| GENEL