Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kedinizin Tırmık Sanatını Sergileyin

Kedinizin Tırmık Sanatını Sergileyin

Tırmalama pedi "Catvas", kedilerin tırmık izlerini soyut sanat eseri olarak sergileme imkanı sunuyor.

Endüstriyel tasarımcı Zhenyang Yan. kedilerin tırmalayıp kendilerini ifade edebilecekleri bir tırmalama pedi olarak Catvas’ı tasarlamış. Böylece kedi ebeveynleri, kedilerinin yaratımlarını benzersiz bir soyut sanat eseri olarak duvarında sergileyebiliyor.

Catvas, kedi tırmalama direklerinin ve pedlerinin kullanıldıktan sonra çöp kutusuna atılacak bir ürün olduğu fikrine meydan okuyor. Bu pedler, ömrünü tamamlayınca atılacak bir nesne olmak yerine kedinizin hayatından bir fotoğrafın asla yakalayamayacağı bir hatıraya dönüşebilirler. Kediler tırmalarken bu pedlere feromon da bırakıyorlar Bu da tırmaladıkları nesneyle duygusal bir bağ, bölge ve aidiyet duygusu kurduklarını gösteriyor. Pedler, kedilerin yalnızca tırnaklarını keskinleştirmekle kalmayıp aynı zamanda duygularını dışa vurmalarına da yardımcı olduğundan onlara sağlık ve mutluluk veren bir ritüelin parçası. Dolayısıyla gerçekten de sanatsal yaratım sürecine benzer bir pratik olduğu söylenebilir.

Geri dönüştürülebilir malzemelerden yapılmış kedi tuvalleri

Catvas, tırmıklarla çizildikçe renkli eserler ortaya çıkmasını sağlayan çift katmanlı bir kumaşa sahip. Yeteri kadar tırmalanıp içi dışına çıktığında, alttaki renk görünmeye başlıyor. L şeklindeki yapı, kedilerin doğal esneme alışkanlıklarına uyacak şekilde tasarlanmış. Çıkarılabilir paneller kolay değiştirmeye olanak tanıyor. Panelleri çerçeveletebilir, küçük bir soyut sanat köşesi oluşturarak can dostunuzun yaratımlarıyla gururlanabilirsiniz.

Catvas; ahşap, alüminyum ve eski kumaş ve mikorizadan yapılmış kumaş gibi çoğunlukla geri dönüştürülebilir malzemelerden yapılmış.. Kedilerin tırmalamasını kolaylaştırmak ve havalı bir eser ortaya çıkmasını sağlamak için üst katman alt katmana göre daha ince tutulmuş. Aynı zamanda montajı kolay bileşenlere sahip olduğundan paketleme maliyetlerini ve israfı da önemli ölçüde azaltıyor.

Şanghay merkezli Zhenyang Yan’ın bu tasarımı; Pet Care, Toys, Supplies and Products for Animals Design kategorisinde 2024 Iron A’ Design Award almış. A’ Design Award sayfasında şu bilgiler yer alıyor: “Catvas, tırmalamayı yıkıcı bir davranıştan yaratıcı bir sürece dönüştüren yeni bir evcil hayvan ürünü. Hem insanlara hem de kedilere yaşam alanlarını birlikte yaratma şansı veriyor.”

Zhenyang Yan’ın çalışmalarını Behance ve LinkedIn profilleri üzerinden takip edebilirsiniz.

Görsel: A’ Design Award