Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Futbol Okulunu Beklenmedik Bir Taktikle Tanıtmak

Futbol Okulunu Beklenmedik Bir Taktikle Tanıtmak

Rio de Janeiro'da bulunan futbol okulu Bola Pra Frente, semtteki gerçek kurşun deliklerini dönüştürerek mesajını veriyor.

Favela de Muquico, Rio de Janeiro’da polisin giremediği, bağımsız bir mahalle, kendi yasalarını kendi koyuyor. Dört kere dünya şampiyonluğu görmüş eski futbolcu Jorginho tarafından 2000 yılında Rio de Janeiro’da kurulmuş bir okul olan Instituto Bola Pra Frente ise aksiyonun tam merkezinde yer alıyor. Amacı, spor ve özellikle futbol yoluyla bölgedeki çocukları uyuşturucudan, suçtan uzak tutmak ve topluma kazandırmak. Peki bu okula, sert mücadelelerin geçtiği bir mahallede nasıl öğrenci kazandırılacak, okul nasıl tanıtılacak? Tabii ki ortamdaki unsurları kullanan, sert ama gerçekçi bir söylemle.

Agencia3 tarafından hazırlanan “Shots of Change” adlı açıkhava çalışması dikkat çekici ve sarsıcı bir iş. Aslında konsept çok basit: Semtin her yerinde görülebilecek gerçek kurşun deliklerini kullanmak ve dönüştürmek. Bu kurşun delikleri tespit edildikten sonra, okulun eski öğrencilerinden olan Igor Izy tarafından etraflarına mural tarzında futbol sahaları çizilmiş ve delikler sanki taktik şemasındaki öğelermiş gibi davranılmış. Mesaj ise tertemiz: “Hayat bu dört çizgi arasında değişir.”

Kampanya oldukça güçlü bir etki yaratmış. Semtin sert gerçekliğini kullanarak yapılan metafor yerine ulaşmış. Bölgede yaşayıp okulu bilmeyen anne-babalara erişim sağlanmış, kuruluşun amacı ve çocukları uyuşturucudan uzak tutmak istediği anlatılmış. Sonuç başarılı: Okulun 600 kişilik kontenjanı doldurulmuş. Bu da 600 çocuğun gününü tehlikeli sokaklarda geçirmek yerine spor heyecanı ve disipliniyle, arkadaşlarıyla eğlenerek geçireceği anlamına geliyor.

İşte size, hedef kitlenin dilinden anlayan, hatta o dili konuşan; doğru öğeleri doğru mesajla kullanan, basit ama güçlü ve etki yaratan bir kampanya. Daha ne olsun?

Künye:
Reklamveren: Instituto Bola Pra Frente
Reklam Ajansı: Agência3, Rio de Janeiro
Yaratıcı Başkan Yardımcısı: Paulo Castro
Strateji Başkan Yardımcısı: Eduardo Barbato
Yaratıcı Yönetmen: Fábio Onofre
Sanat Yönetmeni: Diego Guerhardt
Reklam Yazarı: Saul Gervasio
Müşteri Direktörü: Rafaella Eyer
Graffiti Sanatçısı: Igor Izy
Yapımcı: Fernanda Britto, Ana Hildebrandt
Film Yapım: Movie Machine
Ses Yapım: Nova Onda

Görsel: Vimeo