Geleneksel Japon el sanatları dalı olan kintsugi; kırılmış ya da çatlamış seramik eşyaların altın, gümüş ve platin karışımı bir malzemeyle onarılmasıyla uygulanıyor. Daha önce Seletti’ni yapboz yemek takımında, seramik artıklarından yapılan heykel serisi Translated Vase’de kintsugi’nin çağdaş örnekleriyle tanışmıştık. Yine ahşap mobilyaların geçmişteki travmalarına saygıyla onarıldığı My Old New Chair ve eski oyuncaklara ikinci bir yaşam şansı Second Life Toys da kintsugiyi anımsatan tekniklerle yaratılmış etkileyici çalışmalardı. Elisa Sheehan’ın Kintsugi Eggshells serisi de narin gücüyle bu gruptaki yerini alıyor.
Elisa Sheehan Kintsugi Eggshells serisini, “kusurun gerçek bir değer olarak görsel temsili” olarak tanımlıyor. Eserlerinde kintsuginin ruhuna uygun olarak kusuru güzellik olarak kodluyor. Sanatçı öncelikle kırık ve çatlamış yumurta kabuklarını sulu boya ile soyut formlar yaratacak şekilde renklendiriyor. Daha sonra, altın varakla kabuklardaki çatlakları onararak bu kusurları vurguluyor.
Kintsugi Eggshells insan yaşamına dair derin bir sembolizm taşıyor
Sheehan’a göre, Kintsugi Eggshells serisindeki sembolizm yumurta kabuklarını onarmanın ötesine geçiyor. Alt metinde kendi yaşamlarımıza işaret ediyor. Kintsugi sanatı, onarılan objenin yaşına, tarihine ve kusurlarına yönelik bir saygı duruşu niteliği taşır. Sanatçıya göre kendimize, yaşamımızda insanlara ve ilişkilerimize de bu bakış açısıyla yaklaşabiliriz. Genç halimiz gibi görünmeye çalışmak yerine; kırılan parçalarımızı ve kusurlarımızı kucaklamak, onurlandırmak ve onların güzelliğini görmek için çabalayabiliriz.
Elisa Sheehan, yumurta kabuklarını onarmaya “küçük bir meditatif ısınma” olarak başlamış. Ancak bu boş zaman uğraşı, daha sonra sanatsal pratiğinin esas kısmı haline gelmiş. Sheehan’ın çalışmalarını instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.
Görsel: Instagram
Manşet görseli düzenlenmiştir.