Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Rembrandt Ders Vermek İçin Geri Döndü

Rembrandt Ders Vermek İçin Geri Döndü

Ölümünün 350. yıl dönümünde Hollandalı usta Rembrandt, insanlara nasıl resim yapmaları gerektiğini öğretiyor.

ING Bank, birkaç yıl önce Rembrandt’ın sanatsal mirasının dijital olarak damıtılmasıyla oluşturulan Yeni Rembrandt projesiyle dikkat çekmişti. 346 tablonun analiz edildiği projede ING Bank, JWT Amsterdam ile çalışmıştı ve kampanya, Cannes Lions’da Cyber Lions ve Creative Data Lions kategorilerinde Grand Prix almıştı. İş birliğini sürdüren ING ve JWT Amsterdam, “The Rembrandt Tutorials” projesiyle geri döndü.

Bu seferki çalışmada Rembrandt’ın sesinden resim dersleri dinliyoruz. Etkili portre tablolarının yanında resimde gölgelendirme konusunda da ustalaşmış sanatçı resim yapmayı öğretmek konusunda da usta. Ferdinand Bol, Govert Flinck ve Williem Drost gibi sanatçıların hocalığını yapmış. ING sponsorluğunda gerçekleşen projede Rembrandt ölümünün 350. Yılında yeniden ders vermeye başladı. Rijksmuseum, Hollanda Dili Enstitüsü, Carnegie Mellon Üniversitesi ve Leiden Üniversitesi’nin yardımlarıyla ortaya çıkan “Eğitmen Rembrandt” 6 ses videosundan oluşuyor.

Proje için Rembrandt’ın tekniğinin yanı sıra kişiliği, dil kullanımı ve kimliği de detaylı olarak incelendi. Yazdığı mektuplardan ve otobiyografisinden kelime seçimleri ve dili kullanım şekli analiz edildi. 17. Yüzyılda kullanılan dil ile günümüzde kullanılan dilin farklılığı ve hollandacada 28 farklı lehçenin  olması araştırmacıların çalışma sürecini de zorlaştırdı. Hollanda Dili Enstitüsü ve Leiden Üniversitesi’nden uzmanlar Rembrandt’ın dilini güncel duruma getirdi. Carnegie Mellon Üniversitesi’nde sanatçının vücut yapısı incelendi. Rembrandt’ın portrelerinden yola çıkarak kafa yapısının çene kemiği burun kemiği gibi önemli noktalarının detaylarına bakıldı ve 3 boyutlu yapısı çıkarıldı.  Hepsi sesinin nasıl olabileceğini tahmin etmek için kullanıldı.

Çalışmalardan sonra Rembrandt’ın sesi yeniden hayat buldu

Hazırlanan derslerde portre kompozisyonu eskiz ve tuval hazırlığı gibi konularla birlikte nasıl resim yapılabileceği Rembrandt’ın sesinden aktarılıyor. İngilizce alt yazı seçeneği de bulunuyor. Ekip, sesi oluşturduktan sonra bilgisayardaki sese benzeyen bir kişinin sesini kullanmak yerine yapay zekanın ham sesi kullandı. Bilgisayardan ötürü ses yeteri kadar doğal durmuyor. Ancak başka bir insanın sesini kullanmak, hafızalarda o insanın sesiyle Rembrandt’ı özdeşleştireceği için biraz robotik gelebilecek seste karar kıldılar. Kayıtlar başta doğal bir insan sesi gibi gelmese de konunun önemi ve çalışmanın detayı bu durumu önemsizleştiriyor. Proje çalışanlarından Cornegie Mellon Üniversitesi’nde konuşma bilimcisi olan Rita Singh, Rembrandt zamanında yaşamış ve onu tanıyan birisi sesin gerçekten ona ait olup olmadığı ikilemine düşebileceğini videoda belirtiyor.

Yapılan çalışma gösteriyor ki teknoloji sayesinde Rembrandt gibi pek çok sanatçıyı tekrar hayata döndürmek mümkün olacak. Derslerin tamamınan  buradan ulaşmak mümkün.

Künye:

Müşteri: ING Bank

Ajans: JWT Amsterdam