Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yılın Yaratıcı Ambalaj Tasarımları

Yılın Yaratıcı Ambalaj Tasarımları

Küresel Baskı Federasyonu FESPA yaratıcı, çevreci ve yenilikçi ambalajların yer aldığı bu yılın seçilmiş paket tasarımlarını sıraladı.

Ürünlerin paket tasarımları, ambalajlama seçenekleri tüketicilerin tercihlerini etkiliyor. Şirketler, çevreci tasarımlar ve yaratıcı ambalajlar ile tüketicileri ve potansiyel müşterilerini etkilemeye çalışıyor. Küresel Baskı Federasyonu (FESPA) ve Açıkhava Reklamcıları Derneği (ARED) ürün ambalajlarının tanıtıldığı FESPA Eurasia fuarını gerçekleştirerek çeşitli ürün paketlerini tanıtıyor. İlk defa 2013 yılında gerçekleştirilen fuar toplamda 6 defa düzenlendi. Markalar karton, oluklu ve etiket gibi kâğıt bazlı ambalaj ürünlerinden, cam, alüminyum ve plastiğe kadar farklı tarzlarda sürdürülebilir ambalajlar sunuyor.

Çevreci tasarımlardan yaratıcı içeriklere kadar farklı tarzda ambalajlar

Dünyanın en büyük baskı sistemleri fuarından biri olan ve ambalaj dünyasındaki tüm yeniliklere ev sahipliği yapan Küresel Baskı Federasyonu FESPA, bu yılın en iyi ambalaj uygulamalarını sıraladı.

Türk ambalaj üreticisi Mondi Kalenobel’in Oexmann için tasarladığı içi görünen ambalaj ile tüketicilerin paketlerin içerisini görmesine olanak sağlıyor. Plastik pencereli dondurma ambalajları sayesinde ürünün bir kısmını görmek mümkün oluyor.Kürsel gıda marası Kraft Heinz 2018 yılında tasarladığı sınırlı sayıda şişe ile her zaman gündemini koruyan bir sorunun cevabını arıyor. Domatesin bir meyve mi ya da bir sebze mi olduğunu sorgulayan Kraft Heinz tasarımıyla bu sorunun cevabını tüketicilere bırakıyor. Tasarımların birinde “Domates Meyvelerinden Üretilen Ketçap” yazarken diğerinde “Domates Sebzelerinden Yapılan Ketçap” yazıyor.

Aqua d’Or ve Head & Shoulder’dan geri dönüşüme destek

Danone’a ait Aqua d’Or markası Danimarka’da yüzde 100 geri dönüştürülmüş petten yapılmış baskılı bir şişe geliştirdi. Tasarlanan ürün piyasaya sürülen ilk geri dönüştürülmüş şişeye sahip içecek oldu. Aqua d’Or yaptığı plana göre 2021 yılına kadar %100 geri dönüştürülmüş malzemeden ürettiği tüm şişeleri ve 2022 yılına kadar ise şişelerde kullanılan malzemenin de %100’ünü geri kazanmayı hedefliyor.Nestlé, Häagen-Dazs marka ürünleri için Loop firması ile ortak bir projeye imza atarak ambalajları yeniden kullanılabilir hale getiriyor. Abonelik sistemi ile ilerleyen projede evlere yollanan paketler bittikten sonra Loop şirketi tarafından toplanıyor. Kutular temizlendikten sonra tekrar kullanıma sunuluyor.Procter & Gamble, Head & Shoulder şampuanı için yaptığı tasarımda yüzde 100 geri dönüşütürlmüş malzemelerden üretilen şampuan şişesi tasarladı. Ambalaj denizdeki plastik atıklardan üretildi.

Precipice Design’dan ödüllü tasarım

Londralı stratejik danışmanlık şirketi Precipice Design küresel bir tasarım yarışmasında büyük ödül kazanan solunum aleti ile yaratıcılıkta öne geçerken insan sağlığına odaklanıyor. İnsanların inhalatörlerini (solunum aleti) daha etkili kullanmasına yardımcı olmak amaçlı tasarlanan ürün Mundipharma’nın “k-haler” cihazı için hazırlandı. Ambalajda, cihazın nasıl kullanılacağı hakkında adım adım basılmış bir kılavuz bulunuyor.Kullanıcılarına çeşitli makyaj ürünleri gönderen çevrimiçi aylık abonelik hizmeti olan Birchbox, müşterilerine her ay farklı yaratıcı tasarıma sahip kutular gönderiyor. Hazırladıkları tasarımda iyi bir görünümün yanında kullanışlı kutular yaratmayı hedefleyen şirket, hazırladığı son kutunun içine ayna yerleştirerek müşterilerinin her an makyaj yapabilmesine iman sunuyor.

FESPA Eurasia bu sene 5-8 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek

2018 yılında İstanbul Fuar Merkezi’nde 8 binin üzerinde ziyaretçi ağırlayan FESPA Eurasia, bu sene 5-8 Aralık tarihleri arasında “Potansiyelini Keşfet” sloganıyla İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşecek.

Görsel: Faselis