Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yılın En İyi Yılbaşı Reklamları

Yılın En İyi Yılbaşı Reklamları

Bu yılki Noel kampanyaları arasından en çok dikkatimizi çekenleri derledik.

Noel yemeğinde bir araya gelen kalabalık aileler, yılbaşı süsleriyle ışıl ışıl parlayan ağaçlar, bazen fazla duygusal, bazen gülümseten, bazen duygusallıktan sıyrılıp güldüren kampanya filmleri… 2016’ya günler kala, bu yıl izlediğimiz Noel kampanyalarından en çok dikkatimizi çekenleri derleyelim istedik.

Animasyonlardan, filmlere en beğendiğimiz işler şunlar oldu:

McCann Kosta Rika’nın perakende zincirlerinden Gollo için hazırladığı kampanya filmi, özel bir Noel hediyesinin yıllar sürebilecek duygusal etkisi üzerine kurulmuş. Filmde, çocukken hediye edilen oyuncak atı bir ömür saklayan adam, filmin sonunda bu anılarla dolu hediyeyi torununa armağan ediyor. Noel (ya da yılbaşı) hediyelerini manevi değeriyle diğer hediyelerden ayrıldığı fikrinden yola çıkan kampanya, bu türün bu seneki en iyi örneklerinden.


https://www.youtube.com/watch?v=unkYpJ_9SYs
Heimat Berlin’in sanal perakende mağazası Otto için hazırladığı animasyon bu yılın en duygusal Noel filmlerindendi. Filmin başında dedesine yazdığı mektubu postaneye veren küçük bir çocuk görüyoruz. Posta görevlisi, içeri giren ilk rüzgarla uçup, dükkanın ahşap döşemelerine sıkışan mektubu yıllar sonra bulup açtığında, çocuğun yakın zamanda vefat eden dedesinden bir bisiklet istediğini görüyor ve oldukça geç kalan bu sipariş için işe koyuluyor. Filmi izlerken “Hiç mi temizlik yapmadın dükkanda be adam” desek de, filmin sonunda içimiz ısınıyor.


Alman süper market zinciri Edeka için hazırlanan film, duygularımızı altüst edip, içimizi oymayı başarıyor: Kahramanlarımız, bir türlü zaman ayırıp da babalarını ziyaret etmeyen evlatlar ve Noel’i yapayalnız geçirecek olan tatlı mı tatlı yaşlı bir adam… Filmin sonunda aldıkları ölüm haberiyle pişmanlık ve üzüntü içinde babalarının evine giden çocukları bir sürpriz bekliyor: Son derece şık hazırlanmış bir yemek masası ve neyse ki hayatta olan babaları. Filmin “Ailenize, sevdiklerinize zaman ayırın” mesajının duygusallık dozu biraz fazla kaçmış olsa da, mesaj yerini buluyor. Bizdeki geleneksel bayram reklamlarını hatırlatan kampanya filmi biter bitmez eliniz telefona gidecek.


Noel, yılbaşı gibi dönemlerde duygu eşiğimizin düşmesinde belki ağlatmaya odaklanmış Noel filmlerinin de etkisi vardır. Neyse ki arada daha esprili, daha eğlenceli bir dille hazırlanan filmler de oluyor da burnumuzu çekip kendimize geliyoruz. Filmde bayram, Noel, yılbaşı temalı işlerin klasik kahramanlarından olan “üzgün ve yalnız dede”yi Pornhub kendine özgü espirili bir dill ele almış ve sonunda çook mutlu etmiş.


KitKat, Noel döneminde de geleneğini bozmadı ve bu sefer de hediye alışverişleri, yılbaşı süsleri, aile saadeti ve duygusal mesajlarla dolu Noel’e kısa bir ara verdi. JWT imzalı kampanya filminde sadece bir dış ses yer alıyor ve tüm o Noel hengamesinden bunalanlara bir ara verdiriyor.


National Lottery için hazırlanan animasyon filminin içinizi ısıtacak, masalsı bir dili var. Bir kardanadamın hayalinin gerçeğe dönüşmesini izlediğimiz filmdeki karakterler ve dekorlar el yapımı. Mortierbrigade imzalı film stop motion tekniği ile hazırlanmış ve “Noel” ile “gerçekleşen hayaller” arasındaki bağlantıya sırtını yaslamış.


https://www.youtube.com/watch?v=ayUx-R3lJvo
Brezilya bankası Banco Itau, dijitalleşmenin insanları birbirinden uzaklaştırdığı, birebir ilişkilere zarar verdiği ve bir cins soğukluk yarattığının tartışıldığı şu günlerde, biz en yüksek teknolojiyi kullanıyoruz ama hala insani bağlara çok önem veriyoruz temasına yatırım yaparak bir Noel kampanyası hazırlamış. 2 dakikalık kampanya filmi için Brezilya’nın en önemli aktörlerinden biri dış ses olarak kullanılmış. 


Leo Burnett Madrid’in İspanyol Piyangosu için hazırladığı animasyon filmde, bir manken fabrikasında çalışan dünya tatlısı Justino’nun sıcacık hikayesi ele alınıyor. Noel piyangosunu konu alan film, paylaşmayı öne çıkarırken, Justino’nun fabrikada yalnız geçirdiği nöbetlerini de duygusal ve gülümseten bir sona bağlıyor.

Görsel; Vimeo