Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yeni Başlayanlar ve Yeniden Gitmek İsteyenler İçin SXSW Rehberi

Yeni Başlayanlar ve Yeniden Gitmek İsteyenler İçin SXSW Rehberi

Bigumigu'nun üçüncü SXSW deneyimi başlamadan ufak bir SXSW ve Austin rehberi derlemeye karar verdik.

SXSW Bigumigu’nun yakından takip edip, takip etmekle de kalmayıp içinde olduğu, dijital pazarlama, inovasyon, film endüstrisi, müzik dünyası, sosyal medyanın kalbi olarak gördüğü belki de dünyanın en önemli etkinliklerinden biri. Hep söylediğimiz gibi 5 gün içinde orada aklınıza kazınanlar 1 yıl boyunca karşınıza çıkanların öngösterimi oluyor.

Bigu SXSW’i 2012 yılında Austin’den en kapsamlı Türkçe kaynak olarak aktardı, 2013 yılında ise Bigu’nun editör kadrosu 3 kişiye yükseldi ve SXSW 2013’ten toplam yaklaşık 50 haberle döndük. Bu haberlerin içinde özel röportajlar, analizler ve oturum özetleri var.

SXSW 2014’ü çok daha önceden planlamaya başladık ve bu sene SXSW Interactive’in resmi basın mensuplarıyız. Aynı zamanda Yalçın ve benim konuşmacı olarak katılacağımız bir de panel var Interactive listesinde. O günlerde Austin’de olacak herkesi bekleriz. Bizden Mart’a kalmadan ufak bir SXSW ve Austin rehberi size!

Austin’e gidiş

Henüz uçak biletlerinizi almadıysanız vermeniz gereken birkaç karar var. Austin’e yakın şehirlerden birine (Dallas ya da Houston gibi) inip otomobil kiralayarak Austin’e geçebilirsiniz. (İstanbul’dan Houston’a direkt uçuş var). Ya da örneğin Chicago aktarmalı olarak Austin’e uçabilirsiniz. İstanbul’dan Austin’e direkt uçuş yok.

Konaklama

Eğer aylar öncesinden otel odanızı ayarlamadıysanız otelde kalma seçeneğinizin olmadığı bir şehir efsanesi değil SXSW dönemi Austin’de, bu bir gerçek. Çok yüksel fiyatlara çıkabilirsiniz ya da otel odası bulamazsınız. Biz geçen yıl da yazdığımız gibi yine paylaşım ekonomisi uygulaması Airbnb‘yi tercih ettik. Airbnb çoğunuzun aşina olduğu üzere insanların hali hazırdaki kullanmadıkları ev ve odalarını nispeten uygun fiyatlara kiralayan bir internet servisi. Airbnb’nin dünyadaki fiyatlandırmalarına baktığınızda SXSW döneminde Austin evlerinin normalden pahalı olduğunu göreceksiniz. Burada dikkat etmeniz gereken evin görünen fiyatına değil açıklamalarda belirtilen detaya bakmak. Hemen hemen tüm ev sahipleri yazdıkları detay kısmında SXSW’in olduğu 5 gün o evi kiralarsanız ücretin daha farklı olacağını yazıyor. Sonradan zor durumda kalmamak için bunu atlamayın.

Eğer tek başınıza gidiyorsanız ve geç kaldıysanız bir tüyo: Airbnb’de ev değil oda bakın, Amerikalılar yapı olarak bizden farklı olduğu için emin olun o 5 gün belki ev sahibini görmezsiniz bile, rahat edersiniz. Oda fiyatları tek kişinin karşılayabileceği makul yerlerde geziyor. Öneri: tek başına giden Bigu okurları burada organize olup bir yol çizebilirler. Çünkü yalnızca Interactive’e değil Film ve Music günlerine giden de birçok SXSW insanı olacaktır.

Nerede ev bakmalı?

Şehrin ne tarafında ev bakacağınız kritik bir konu. En erken oturum 10:00’da, paniğe gerek yok. Downtown’a çok uzak olmadığınız sürece dikkat etmeniz gereken tek şey var, evinizin yakınında otobüs durağı olması. Otobüsle Downtown’a 15-20 dakikada gidebiliyor olmanız ideal.

Downtown’ın kuzeyi şehrin daha sakin kısmı olurken özellikle South Congress caddesi ve ciharı şehrin hareketli, renkli mekanlarıyla dolu. Güneyde otobüs hattındaki sakin mahallelerde bir ev tutmak ulaşım açısından da, evdeyken kafa dinleme açısında da mantıklı bir seçim olacaktır.

Festival içi ulaşım

Konferanslar sırasında her binanın girişinde servisler oluyor. Elinizdeki programa gömülmüş ve iki oturum arasında kalmışsanız, kararsızsanız, önünüzde hangi merkeze giden servis varsa ona binip yola koyulun derim. Downtown’da konumlanan şehrin en büyük otellerinde gerçekleşiyor konferanslar ve otellerden 3-4 tanesi birbirine çok yakın ve yürüyüş mesafesindeyken bazıları SXSW boyunca uğrayamayacağınız kadar uzak. Haritada dağılımı görebilirsiniz.

Şimdi festival programınızı yaparken bunlara dikkat edin, imkansız hayaller peşinde koşmamış olursunuz. Birbirine yakın olan ve konferansa 10 dakika kala yetişebileceğiniz noktalar: Austin Convention Center, Hilton Austin Downtown, Omni Downtown.

İkinci dereceden yakın konferans gerçekleşen oteller Courtyard Marriott, Residence InnInter,Continental Stephan ve F.Driskill Hotel. Harita burada.


Yeme-içme

Konferanslar sırasında acıktığınızda atıştırmak için konferans merkezlerinin giriş katlarındaki büfelerden alışveriş yapabilirsiniz. Fiyatları normalden pahalı ama uçuk değil. Dilim pizza, sandviç, meyve, içecek bu büfelerden alabilecekleriniz arasında. Birkaç otelin girişinde Starbucks da var.

Konferanslar bittiğinde ve akşam Austin’i keşfe çıktığınızda Downtown çevresindeki yerleri deneyin. Önerileri bekliyoruz ama bu ikisini es geçmeyin Hopdoddy ve Franklin Barbecue. Franklin sabah açıldıktan sonra kapıdaki kuyruk bitene kadar eti bitirmiş oluyor.

Festival programı hazırlama

Bu uygulamayı kullanacaksınız. Programı hazırlarkeniPad kullanmanızı öneriyoruz. Sabah 10:00’da oturumlara girmeye başlayacağınızı düşünürsek günde toplamda 8 oturuma girebilirsiniz teknik olarak, tümünü 1 saatlik oturumlardan seçmeyip araya 20 dakikalık oturumlardan da serpiştirirseniz çok gerçekçi bir senaryo olmasa da yine teknik olarak 13-15 oturumu bulabilrsiniz. SXSW oturumlarının tümü dolu dolu geçtiği için ve son teknolojilerin lansmanı orada yapıldığı, yepyeni şeyleri orada öğrendiğiniz için günün sonunda gerçekten yorgun hissediyorsunuz. Interactive yolcusuysanız günde 4-5’ten fazla oturum önermediğimi belirtmeliyim, eğer gece SXSW partilerine katılmayı düşünüyorsanız.

Programı hazırlarken yukarda belirttiğimiz otel/konferans salonu uzaklıklarını kesinlikle dikkate alın. Gidecemeyeceğiniz ama programınıza eklediğiniz oturumlar günün ortasında size ortada kalmış hissi yaşatabilir.

Hava Durumu

Yılın SXSW zamanı Austin’de hava genellikle 19-20 derece civarında geziyor. Baharlık bir montla idare edebilirsiniz, yine de tedbirli olmakta fayda var, yağış da oluyor arada çünkü.

Apple mağazası


Bunu beklemiyordunuz değil mi? 🙂 Ya da tam bunu bekliyordunuz. Bigu’dan dev hizmet: merkeze çok yakın olup için de Apple mağazası olan alışveriş merkezi.

Sosyalleşme

SXSW’in kendine ait SXsocial adlı bir uygulaması var. Orada kayıt olduktan sonra bir profiliniz olacak, fotoğrafınız, size ait bilgiler ve detaylar. Kendinizi belirlediğiniz etiketlerle tanımlayabilir, ortak noktanız olan katılımcıları bulabilirsiniz. Türkiye’den katılan katılımcıları da çalıştıkları yer ve pozisyonları dahil detaylı bilgilerle görebilirsiniz.

Kısa kısa notlar:

– Fotoğraf makinanızı, pardon cep telefonunuzu yanınızdan ayırmayın! Karşınıza ne zaman ne çıkacağı belli olmaz. Nick Cave çıkabilir.


– Şarj aletlerinizi yanınızdan ayırmayın. Telefonu kullanırken şarj eden cihazları SXSW boyunca tercih edebilirsiniz.

– Yalnızca oturumlara odaklanmayın, SXSW boyunca etrafınızda olan her şey size ilham verebilir. Yanınızdan geçip kartını dağıtan bir girişim önünüzdeki yıl adını en çok duyacağınız mobil uygulamanın sahibi olabilir. Etkinlik ve stand fikirleri kapabilir, yeni insanlarla tanışıp işbirliği yapabilirsiniz.

SXSW deneyimlerinizi bu haberin yorumlarında paylaşırsanız ya da sorunuz varsa burada yanıt ararsanız çok seviniriz. Özellikle şehirde yeme-içme ve alışveriş konularında tavsiyeleri bekliyoruz. Bekle bizi Austin!