Temalı kafeler, tüm dünyada genellikle eğlence konusuna odaklı. Yine de istisnalara rastlamak mümkün. Müşterilerine kahve ve ruh sağlığı danışmanlığı sunan bu kafe ve Patagonia’nın iklim krizi hakkında etkinlikler düzenlemek için açtığı şu kafe bu istisnalara örnek. Japonya’daki 原稿執筆カフェ (El Yazması Kafe / Manuscript Writing Cafe) ise haberin başlığında da belirttiğim gibi kendisine çok ilginç bir misyon belirlemiş. Bu kafe, yaratıcı bünyelerin disiplinli olmasına ve son teslim tarihine sadık kalmasına yardımcı oluyor.
Kafe, yazarlardan oluşan bir ekip tarafından yönetiliyor
Yaratıcı alanların her birinde son teslim tarihi sorunu yaşanıyor. Çünkü bu alanlarda öz disiplin kurmak oldukça zor. Sık sık ruhsal dalgalanmalar yaşayan bireyin, fikirlerini hayata geçirmek için gücünü toplaması da zaman alabiliyor. Bazılarımız için belki biraz tembellik de işin içine giriyor denilebilir. Sonuçta işini en ciddiye alanından en rahat olanına her yaratıcı bünye, bu sorunu deneyimliyor. En kötüsü bunu deneyimlerken yaşanan stres. Yumurta kapıya dayanınca yapılan bir iş kadar yorucu bir eylem olamaz herhalde. Tokyo, Koenji’de bulunan kafe tüm bunları deneyimlemiş bir yazar ekibi tarafından yönetiliyor. Bu yüzden kafeyi “yalnızca son teslim tarihine bağlı çalışan yazarlara” adamışlar. Buraya, bir kez girdiğinizde işiniz bitene kadar çıkmanıza izin verilmiyor.
Yazar isterse kontrole gelen müdür kendisine sert davranabiliyor
Kullanıcıların kafeye girerken uyması gereken birkaç kural söz konusu. Öncelikle yazarın yazması gereken kelime sayısını ve işin ne zamana kadar bitmesi gerektiğini personele bildirmesi gerekiyor. Her saat başı müdür gelip yazarı kontrol ediyor. Yazar, bu kontrollerde müdürün hangi ses tonunu (hafif, normal veya sert) kullanmasını istediğini seçebiliyor.
ここからは「原稿執筆カフェ」店長にお任せしまーす! pic.twitter.com/NsxvZQa5Ay
— 川井さん(高円寺三角地帯) (@TakuyaKawai) April 7, 2022
Hesap, saat ücreti üzerinden ödeniyor. İlk 30 dakika için 150 yen olan ücret, her saat için 300 yen olarak belirlenmiş. Ancak yazar girişte beyan ettiği işi bitirmediyse görevliler ödeme yapılmasına izin vermiyor. Ve yazar ödeme yapamadığı sürece de kafeyi terk edemiyor. Tüm bu kurallar duvarlara asılı levhalarda belirtilmiş. Gösterişten uzak bir stilde dekore edilen kafe tamamen yazarların işine odaklanması için organize edilmiş. Şarj istasyonları, masa lambaları, masaları ayıran bölmeler, WiFi ve içecekler gibi temel ihtiyaçları eksiksiz bir şekilde sunuyor.
Ne dersiniz, işlerinizi böyle bir kafede yapmak ister miydiniz?
7日13時〜です。
快適に執筆してください。ご希望の進捗確認の仕方をご記入くださいね。
S(厳しく急かして欲しい方)
M(マイルドに応援して欲しい方)
H(方言で確認して欲しい方)換気、たくさんします。
「原稿執筆カフェ」公式ページ : 高円寺三角地帯:公式サイト https://t.co/8M5yjoJcng
— 月瀬 りこ(Riko Tsukinose) (@seal_k_seal) April 6, 2022
Görsel: Manuscript Writing Cafe