Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yaşam Amacını Kaybetmiş Bir Robotun Buhranları

Yaşam Amacını Kaybetmiş Bir Robotun Buhranları

TED'in 2018 temasını duyurmak için hazırlanan filmlerden biri varoluşunu sorgulayan bir robotu terapi koltuğuna oturtarak tatlı bir komedi yaratıyor.

Depresif robot denince ilk olarak Otostopçunun Galaksi Rehberi’ndeki paranoid android Marvin akla geliyor. Her ne kadar robotçuğun depresyonlarına üzülsek de Marvin’i düşününce gülümsemek zor zira depresif bir robot fikri başlı başına komik. TED de aynı şeyi düşünmüş olacak ki, 2018 temasını duyurmak için yayınladığı tanıtım filminde yapay zekayı terapi koltuğuna oturtmuş.

Reklam ajansı Mother London tarafından yaratılan 2 dakikalık filmde, geleceğin teknolojisi olarak gördüğümüz gelişmiş yapay zeka robotları o kadar karmaşıklaşmış ki artık depresyona bile girebiliyorlar. Filmin geçtiği zamanda yapay zeka teknolojisi o kadar ilerlemiş ki, robotlar mekanik görevlerle yetinmiyor, büyük işler başarıyor. Kutupları yeniden dondurmuşlar, kansere çözüm bulmuşlar mesela. Böylesi başarılar da elbette varoluşsal sıkıntıları da beraberinde getirmiş ve depresyona yol açmış. Yeni nesil robotlar artık zengin ama doyumsuz ve mutsuz, sanat ve DJ’lik gibi alanlara kaymaya çalışsalar da bu da onları daha da mutsuz ediyor.

Filmdeki mutsuz ve hayattaki amacını arayan robotun adı Archie. Archie, her yılın 6 ayını Bali’de geçiriyor, ayak yüzükleri tasarlıyor. 10 bin kalp nakli gerçekleştirmiş annesinin gölgesi altında kaldığını hissediyor. Filmde Archie’yi Rorschach testinde baktığı mürekkep lekelerinde “para” görmesi gibi komik detaylarla terapi ortamında izliyoruz.

İngiliz komedi oyuncularının rol aldığı filmde robot Archie’yi Hugh Skinner, terapisti ise Rebecca Front canlandırmış. Chris Vernon ve Emerald Fennell tarafından yönetilen filmin ilk gösterimi, geçtiğimiz haftalarda Vancouver’da düzenlenen TED konferansında yapılmış. Daha sonrasında dijital ortamda yayına giren film, TED’in internet sitesi ve sosyal medya hesaplarına trafik sağlamak için kullanılıyor.

TED’in 2018 Teması İçin Hazırlanan Filmler

Film, TED’in bu seneki teması olan “The Age of Amazement” (Büyülenme Çağı) için hazırlanan bir seri filmin bir ayağı. Bu kapsamda hazırlanan tüm filmler için dünya çapında tanınmış yönetmenlerle çalışılmış. Eğlenceli ve düşündürücü bir üslupla çekilen filmlerin herbiri TED içeriklerinin farklı bölümlerini vurgulayacak şekilde ayrıştırılmış. Filmlerin hepsine TED’in internet sitesi üzerinden ulaşılabiliyor.

Künye:

Reklamveren: TED
Reklam Ajansı: Mother London
Ajans Yapımcısı: Yuki Yamakado
Strateji: Imogen Carter
Yazar: James Ross-Edwards
Yönetmen: Emerald Fennell & Chris Vernon
Oyuncular: Judith – Rebecca Front, Archie – Hugh Skinner,Robot 1 – Monet Huie, Robot 2 – Jo Jo Pearson
Yapımcı: Josh Hillman
Görüntü Yönetmeni: Benjamin Kracun
Yönetmen Asistanı: Emma Pounds
Yapım Tasarımcısı: Jessica Sutton
Saç ve Makyaj: Sally Miura
Kostüm: Naomi Hodgkin
Casting: Ali Fearnley
Görsel Efekt Süpervizörü: Jon Trussler
Kurgu: Myles McAuliffe
Görsel Efekt: Coffee & TV
Grade: Simona Cristea @ Coffee & TV
Müzik: Jon Clarke @ SIREN Music
Ses: Jack Hallett @ Factory Studios
Tasarım: Jon Gregory
Yönetici Yapımcı: Mike Clear, Matt Craigie Atherton, Ana Balarin, Hermeti Balarin

Görsel: Vimeo