Sivrisinekler, dünyanın pek çok bölgesinde hala ciddiyetini koruyan bir problem. Bu küçük yaratıklar özellikle kırsal, tropik veya gelir düzeyi düşük kesimlerde ölümcül olabilecek pek çok hastalığın yayılmasına yol açabiliyor. Sivrisineklerle savaş için pek çok yenilikçi ve yaratıcı çözüm de üretiliyor. Sivrisineklerin ayaklarına yapışarak kendi larvalarını yok etmelerini sağlayan nano ayakkabılar, çocukları korumak için içerisine sivrisinek kovucu eklenmiş kitaplar ve oyun kitleri… Bunlar ilk akla gelen örnekler. Şimdi aynı konuda bir güçlü çalışma da yardım kuruluşu Habitat for Humanity Brazil için geliyor.
Reklam ajansı BETC São Paulo iş birliğiyle yaratılan çalışma; Dang humması, zika, sıtma ve chikungunya gibi hastalıkların yayılmasına yol açan Aedes Aegypti sivrisineği ile savaşmayı hedefliyor. Tüm yıl boyunca yağmur alan, tropik bir ülke olan Brezilya’da, yağmur suyu birikerek bu sivrisineklerin artmasına ve dolayısıyla özellikle de favela’lar ve erişimi güç bölgelerde ciddi hastalıkların yayılmasına neden oluyor.
Özel Bir Larva Öldürücü İçeren Posterler
Çalışmanın amacı ise hem insanları birikmiş su konusunda uyarmak hem de sivrisinek larvalarını yetiştikleri bölgede yok etmek. Bu iki amacı gerçekleştirmek için bulunan çözüm ise “The Dissolving Poster” adını taşıyan bir poster. Ancak bu poster sıradan bir poster değil; yağmur suyuyla çözünerek larvalar yumurtadan çıkmadan onları yok eden bir tuzak aslında.
Fikirin çıkış noktası; Latin Amerika’nın önde gelen bilim ve sağlık kuruluşlarınca geliştirilmiş BTI (Bacillus Thuringiensis Israelensis) isimli bir larva öldürücü. Suya geçerek larvaları öldüren toksinler üreten bir bakteri olan BTI, insanlar veya diğer canlılar için zararlı değil. Poster de bu larva öldürücünün çözünebilir pirinç tabakalar üzerine organik zamk ile sürülmesiyle hazırlanmış.
Güneşli günlerde, insanlara pis sudan sakınmanın yolları hakkında öğretici mesajlar veren posterler; yağmur yağdığında eriyerek suyun akışına karışıyor. Bu süreçte de larva öldürücü serbest kalarak yoluna çıkan tüm larvaları yok ediyor. Bir poster sayesinde 200 litrelik suda bulunan Aedes Aegypti yoğunlaşmasını 60 günlüğüne yok etmek mümkün.
Posterlerin çevreye, hayvanlara ve insanlara zarar vermemesi dışında bir özelliği daha var. Posterler; Ricardo Célio, Feik ve Puga Menezes gibi sivrisineklerin olumsuz etkilerinin yaşandığı bölgelerden gelme sanatçıların elinden çıkmış çizimleriyle de dikkat çekiyor.
Künye:
Reklamveren: Habitat for Humanity Brazil
Reklam Ajansı: BETC São Paulo
Yetkili Yaratıcı Yönetmen: Erh Ray
Yönetici Yaratıcı Yönetmen: Rodolfo Barreto
Yaratıcı Yönetmen: Daniel Schiavon
Yaratıcı Ekip: Vitor Prado, José Pedro Bortolini, Gustavo “Guives” Leal, Fillipe Abreu, Americo Vizer, Chico Lucas
Marka ve İş Geliştirme: Daniela Keller, Beatriz Frizzo
İletişim: Camila Nakagawa
Yapım: Mariane Goebel e Cátia Nucci
Grafik Yapım: Gilmar Souza, Carlos Valeriano, Plínio Junior, Robson de Vitto, Marcos Nascimento, Renata Germani, Juliana Arantes,
Yapım Şirketi: Trator Filmes
Yönetmen: Vilão
Ses Yapım: Canja
İllüstrasyon: Puga Menezes, Duas Coletivo, Ricardo Célio, Feik
Müşteri Onayı: Bárbara Figueiredo, Camila Santos
Görsel: YouTube