Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sanal Gerçeklikle Bisikletliler ve Otomobil Sürücüleri Empati Kuruyor

Sanal Gerçeklikle Bisikletliler ve Otomobil Sürücüleri Empati Kuruyor

Ford WheelSwap VR; insanların bisikletçi ya da otomobil sürücüsü gözünden yolu deneyimlemesine izin veren bir sanal gerçeklik deneyimi.

Bisikletçilerin yolda motorlu taşıtlar tarafından maruz bırakıldıkları zor durumları hatta tehlikeleri  tahmin etmek zor değil. Hız, sinyal vermeme, yakın takip… Bunlar sıklıkla bisikletçilerin yol güvenliği konusu geçtiğinde gündeme gelen konular. Ancak tersi, çok gördüğümüz bir şey değil. Yani bisikletlerin motorlu taşıtlar açısından yaratabildiği sıkıntıları çok görmüyoruz. Ford’un geliştirdiği “WheelSwap” isimli sanal gerçeklik uygulaması iki tarafa da birbirinin yaşadıklarını anlatarak bisikletli ya da motorlu tüm sürücülerin daha dikkatli kullanmalarını sağlamayı hedefliyor.

Ford, Mayıs ayından beri yolları herkes için daha güvenli hale getirmeyi amaçlayan “Share the Road” projesini sürdürüyor. Bu çerçevede çeşitli eğitimler ve farkındalık çalışmaları yürüten Ford’un WheelSwap uygulaması da projenin bir ayağı. WheelSwap, yenilikçi bir sanal gerçeklik deneyimi. İnsanların bisikletçi ya da otomobil sürücüsü gözünden yolu deneyimlemesine izin veriyor. Böylece sinyal vermeyen, aniden yola fırlayan, ters yönde giden veya benzeri bir hata yapan bisiklet sürücülerinin otomobillere yaşattıkları ya da tam tersi, hatalı kullanan motorlu taşıtların bisiklet sürücüsünü düşürdüğü durumlar izlenebiliyor.

wheelswap vr_ford_happy finish_bigumigu_

Katılımcılarda Davranış Değişikliği Gözlemlendi

Basit anlatımla iki tarafın da birbirini anlamasına ve empati kurulmasına yardımcı olan araç; sürücülerin yoldaki davranışlarında olumlu yönde ufak değişimler yaratmayı hedefliyor. Ford tarafından yürütülen araştırmaya göre WheelSwap bu anlamda başarı da sağlamış. Araştırmaya katılan 1200 kişiden %70’i bu sanal gerçeklik deneyimini yaşadıktan sonra yaşamayanlara göre diğer sürücülere daha fazla empati hissetmiş. Katılımcıların %91’i ise bazı davranışlarını değiştireceklerini belirtmiş. Bunun ötesinde WheelSwap deneyiminden 2 hafta sonra, katılımcıların %60’ının gündelik yol davranışlarında değişim gözlenmiş. Bu değişimi göstermeyenler ise zaten olabildikleri kadar dikkatli sürdüklerini belirtmişler.

Ford, WheelSwap deneyimini; 17-24 yaş aralığındaki sürücülere araç kullanımı, hız kontrolü, arıza tespiti gibi konularda ücretsiz eğitim sağlayan  programı “Ford Driving Skills for Life” kapsamına alıyor.

Künye:

Reklamveren: Ford
Reklam Ajansı: WPP
Yapım: Happy Finish
Yönetmen: Elliot Graves
Yapımcı: Rain Osgood
Yönetici Yapımcı: Julian Anderson
360° Kamera: Jamie Mossahebi
Görsel Efekt Kurgu: James Brown
Görsel Efekt: Matt Gazzard, Stefano Pasotti
Grafik: Elliot Graves
Geliştirme: Sebastian Kedra

Görsel: YouTube – Bike Radar