Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Women In Tech ve UN Women Cam Tavanların Ötesindeki Olasılıkları Anımsatıyor

Women In Tech ve UN Women Cam Tavanların Ötesindeki Olasılıkları Anımsatıyor

Women In Tech ve Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi Birimi güçlerini birleştirerek kız çocuklarına ve kadınlara ‘cam tavan’ların ötesinde sınırsız bir gökyüzü olduğunu hatırlatıyor.

Women In Tech, UN Women’in (Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi Birimi) desteği ile hayata geçirdiği kampanyada kadınların hayatta karşılaştığı ‘görünmez’ fakat bir o kadar da yaygın olan bariyerlere dair farkındalığını arttırmayı amaçlıyor. 2024 Paris Women in Tech Global Summit’te (Küresel Kadınlar Teknolojide Zirvesi) gösterilen ve ‘Cam Tavan’ olgusuna gönderme yapan Beyond Ceilings (Tavanların Ötesinde) adını taşıyan kampanyaya ait filmin, özellikle STEM (Bilim, teknoloji, mühendislik, matematik) alanında çalışmak isteyen kız çocuklarına ilham vermesi hedefleniyor.

Cam Tavan Metaforu Fiziksel Bir Kısıtlayıcıya Dönüşüyor

Fransız yaratıcı ajans WAY TV tarafından hazırlanan ve Kanadalı kadın yönetmen Maïlis tarafından yönetilen bu kısa filmde, Lily adında küçük bir kızın hayal dünyasına taşınıyoruz. Lily, tavanın aşırı derecede alçak, hatta neredeyse kol mesafesinde olduğu bir dünyada günlük hayatını sürdürmeye çalışıyor. Genç kızın yatak odasında, yemeğini yediği alanda ve hatta okulundaki tavanda bile bu kısıtlayıcı ve boğucu etkiyi şiddetle hissediyoruz. Kısacası Beyond Ceilings filmi, metaforik cam tavanı, ete kemiğe büründürerek kadınların ve kız çocuklarının iş ve okul hayatında karşılaştığı toplumsal cinsiyet eşitliği odaklı engelleri görünür ve inkar edilemez hale getiriyor.

Kahramanımız Lily, bu mecazi yolculuğu aracılığıyla, toplumsal kısıtlamaların kadınların hırslarını ve başarılarını nasıl sınırladığını gösteriyor. Film aynı zamanda ‘Sky is the Limit’ (Gökyüzü Limittir) mottosunun hakim olduğu erkek egemen dünyada cam tavanla yüzleşme ve ona meydan okuma çağrısında bulunarak, bu engeller aşıldığında kız çocuklarını bekleyen geniş olanakları hatırlatıyor.

Women in Tech Global Kurucusu ve CEO’su Ayumi Moore Aoki Beyond Ceilings projesine yükledikleri sosyal sorumluluk misyonunu şu sözlerle ifade ediyor:

“Bu kampanya, kadınların ve kızların potansiyelini sınırlayan engelleri ortadan kaldırmak için gerekli olan toplumsal çabayı savunan bir toplumsal değişim çağrısıdır. Birlikte, bu engelleri kırabilir ve her kızın gökyüzünün sınırı olmadığını bilmesini sağlayabiliriz. UN Women ve WAY TV ile yapılan bu işbirliği sadece yankı uyandıran bir kampanya değil, aynı zamanda toplu eylemi tetikleyen bir anlatı misyonu da taşıyor“

 

Görsel: Women In Tech