Dünyanın en büyük teknoloji konferansları arasında yer alan Web Summit bu yıl on birinci kez düzenlendi. Pandemi nedeniyle geçtiğimiz yıl çevrim içi gerçekleşen konferans bu yıl yeniden girişimcilerden politikacılara, teknoloji dünyasının dikkat çeken isimlerinden sanatçılara kadar çok geniş yelpazedeki konuşmacılarıyla yeniden Lizbon’daydı.
1 – 4 Kasım tarihleri arasında düzenlen festivali 128 ülkeden 42 binden fazla katılımcı yerinde takip etti. Bu yılın en dikkat çekici verisi ise Web Summit’te kadın katılımcı oranının yüzde 50,5 ile erkekleri geçmiş olmasıydı. 2016 yılında Women in Tech girişimini başlatan Web Summit bu grafiği her sene yukarı taşırken bu sene ilk defa kadın katılımcılar yoğunluktaydı.
Web Summit’i partnerimiz Akbank ile 6 yıldır kesintisiz aktarıyoruz. Web Summit’te öne çıkan oturumları Bigumigu’da yazarken konferanstan öne çıkan gelişmeleri anlık olarak Akbank ve Bigumigu sosyal medya hesaplarından paylaşıyoruz. Bu yıl da oturumdan öne çıkan konuları Lizbon’dan günbegün Akbank’ın Instagram hesabı üzerinden canlı yayınlarla özetledik.
Metaverse’ten sanal gerçekliğe, sürdürülebilirlikten robotlara kadar Web Summit 2021’in önce çıkanları
Bigumigu Genel Yayın Yönetmeni Yalçın Pembecioğlu, öne çıkan oturumlardan özetleri derlediği ilk canlı yayında Bigumigu’da da yakından takip ettiğimiz artırılmış gerçeklik Magic Leap’in CEO’su Peggy Johnson’ın oturumuna, Facebook’un (Meta) küresel ilişkiler başkan yardımcısı Nick Clegg’in konuşmasına, karma gerçeklik ve artırılmış gerçeklik konularına yer verdi.
Ayrıca oyuncu ve UNDP’nin iyi niyet elçisi Nikolaj Coster Waldau ile Bigumigu’da da haberini yazdığımız Don’t Choose Extinction kampanyasının yaratıcılarından Mindpool’un CEO’su Mik Charlsen’ın konuşması öne çıkardığımız bir başka konuydu. Sürdürülebilir moda markası Veja’nın kurucusu Sebastien Kopp’un sürdürülebilir ayakkabı markası yaratma konusundaki paylaşımları ve Akbank’ın sürdürülebilirlik odaklı blogu ilk yayında Yalçın Pembecioğlu’nun bahsettiği konular arasındaydı.
İkinci canlı yayında Meta’nın CPO’su Chris Cox’un konuşması üzerinden son zamanlarda sık sık adını duyduğumuz metaverse kavramına değindik. Chris Cox’un Facebook’u merkeze aldığı konuşması, Oculus Quest sanal gerçeklik gözlüğü ve metaverse’ün geleceği değindiğimiz konular arasındaydı.
Metaverse deneyimine en yakın platformlardan bir tanesi Roblox’ta albüm lansmanını gerçekleştiren sanatçı Zara Larsson’ın metaverse’de konser deneyimine ilişkin fikirlerini ve öngörülerini de yine canlı yayında değerlendirdik. Yalçın Pembecioğlu’nun ikinci canlı yayında değindiği son konu ise 2018 yılında yine Web Summit’te gördüğümüz Furhat Robotics’in sosyal robotlarıydı.
Konferanstaki son canlı yayında etkinliklerin sona ermesinin ardından son gün öne çıkan oturumları ve Web Summit 2021’de genel olarak öne çıkan konuları ele aldık. Et ikamesi ürünler sunan Impossibile Foods’un CEO’su Patrick Brown’ın küresel hayvancılık endüstrisine ve bununla bağlantılı olarak iklim krizine etkisine bakışını değerlendirdik. Apple’ın yazılım mühendisliği kıdemli başkan yardımcısı Craig Federighi’den şirketin Avrupa Komisyonu’nun önerdiği Dijital Piyasalar Yasası hakkındaki bakış açısını görmüş olduk. Girişimcilik yarışması PITCH’in kazananı Smartex’in sürdürülebilir modaya nasıl pozitif etki edebileceğini değerlendirdik.
Bu yıl Bigumigu’da detaylı olarak yazdığımız Web Summit oturumlarına da bu bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.
Görsel: Web Summit, Bigumigu