Avrupa ve ABD’nin teknoloji ekosisteminin farklı dinamiklere bağlı olduğunu LeWeb ve SXSW ile gözlemleme imkanı bulmuştuk. Web Summit boyunca da tartıştığımız bu iki ayrı dünya arasında Avrupa, Silikon Vadisi gibi bir merkez yerine dağınık konumlandırdığı için teknoloji merkezini, girişimler ve yatırımcılar da bu tip teknoloji konferanslarında bir araya geliyor ve yarışma teması atmosfere yayılıyor. LeWeb’in son gününde de bu startup yarışmasının finalini seyretmiştik. Bugün ise sıra Web Summit 2015’te ve PITCH yarışmasında;
Alpha ve Beta olarak iki kategoride yarışan girişimlerden finale kalan 3 ismi Perşembe günü öğlen oturumunda girişimlerini yatırımcılara ve jüriye sunma fırsatı yakaladı. Etkinliğin son oturumundan önce ise kazanan isimler açıklandı. Alpha kategorisinde, yolculuklarının erken dönemlerinde olan ve yarım milyon dolara kadar yatırım alan girişimler yer aldı. Beta kategorisinde ise bir nebze daha büyümüş ve yarım milyon ile 3 milyon dolar arasında yatırım almış girişimler boy gösterdi.
Alpha Kategorisi
Karnivor besin zincirinin temel canlılarından olan ineklerin sayıca azalması fakat insan ihtiyacının artmasına karşılık geliştirilen veri üretme ve anlamlandırma girişimi Connecterra, hayvancılıkla uğraşan bireyler için hayvanların güncel sağlık ve üretim durumlarını gerçek zamanlı raporlayarak verileştiriyor. Connecterra ise bu veriyi anlamlandırarak çiftçilere ulaştırıyor. Diğer tarım ve hayvancılık girişimlerinin aksine Connecterra, çiftçileri herhangi bir eğitime veya teknoloji bilgisine tabii tutmadan doğrudan bilgiyi iletiyor.
Alpha kategorisinin galibi, Connecterra oldu. Girişimin tanıtım videosunu ise gizlilik ayarları nedeniyle buradan izleyebilirsiniz.
Kış sporları ve ekstrem spor tutumları için geliştirilmiş FATMAP; kayak, snowboard gibi sporları yapmadan önce güvenli rotalar oluşturması için geliştirilmiş. Kullanıcılarına 3 boyutlu tarama ve modellemeyle sporun icra edileceği dağı dijital ortamda inceleme ve olası riskleri önceden öğrenme imkanı sunuyor. Çığ, yükseklik, eğim gibi kayarken insanın başına gelebilecek her durumu önceden analiz ediyor.
Özellikle Parkinson ve Alzheimer gibi hastalıkların tanı ve tedavi sürecinde daha hızlı sonuç almayı hedefleyen bir girişim Neuroelectrics. Sinirsel ağrı, zihinsel işlemler ve beyin dalgalarıyla yazılımlar arasında iletişim kurarak gerçek zamanlı veri üretimi sağlıyor. Ve bu da tedavi sürecinde büyük hızlandırıcı etken haline geliyor.
Beta Kategorisi
Yurtdışında sıklıkla kullanılan saat bazlı çalışma modelini benimseyen şirketler için kurulan B2B girişimi Bizimply, işveren ile çalışan arasındaki iletişim ve saatlik performans raporunu sunuyor. Vardiya sistemi içerisinde geliş gidiş, haftalık birey bazı raporlama, vardiyaya giriş çıkış raporlaması gibi aşamaların tamamını dijital platformlara aktarıyor. Haftalık vardiya, kişisel gelişim, performans gibi metriklerin tamamı Bizimply ile yönetilebiliyor.
Bizimply, Beta kategorisinin galibi oldu.
Canlı yayın uygulamalarının yaygınlaşması ve Twitch, Youtube gibi aktörlerin bu alandaki büyük yatırımıyla büyüyen bir pazar haline dönüşüyor internet üzerinden yayın yapmak ve iletişim kurmak. Bu aşamda EasyLive devreye girerek markalara canlı yayın sırasında video düzenleme hizmeti sunuyor. Reklam ve pazarlama konusunda farklı bir model olurken geleneksel medyanın reklam tekniklerine de paralel bir çizgiye sahip.
Yazılım şirketlerinin ürün geliştirme aşamasında en önemli basamaklarından birisi bug, hata tespit testleridir. Bu hataları erken dönemde ve ürünü yayınlamadan önce tespit ederek kullanıcıya daha kaliteli bi deneyim sunmak hedeflenir. Çünkü Beta ve Alpha sürecinde ürün ne kadar çok değişiklik yaşasa da, bir kez yayınlandı mı, değişiklik yapmak da kat be kat zorlaşır. Bu hata tespit sürecini kendi çalışanlarıyla yapan şirketlere alternatif ve efektif bir model sunan B2B girişimi Bugwolf, yazılımlarının hata testlerini kendi topluluğunun yapmasını amaçlıyor. Uzmanlardan oluşan topluluğuyla daha kısa sürede daha etkili sonuçlar sunmayı vadediyor.
Görsel; Eoin K. Costello