Web Summit‘in en önemli değerlerinden birisi de girişimler için bir podyum sunması. Her sene düzenlediği PITCH yarışmasıyla binden fazla girişim birbiriyle yarışıyor. Girişimler önce dijital bir elemeyle ardından da festival boyunca sunumlar yaparak ayrışmaya çalışıyor. Bu sene de 40 ülkeden 168 girişim konferans süresinde yatırımcılar, basın ve katılımcılarla bir araya gelerek girişimlerini anlattı. Sürekli yapılan değerlendirmelerle de girişimlerden 20’si yarı finale kaldı. Festivalin son gününde ise finale kalan üç isim; Wayve, Factmata ve lvl5 ana sahnede sunum yaparak girişimlerini yatırımcılara sundu.
Web Summit katılımcılarının da mobil uygulama üzerinde oylayarak fikirlerini belirttiği değerlendirmede son sözü ise jüri üyeleri söyledi. Bedy Yang (Yönetici Ortak, 500 Startups), Tom Stafford (Yönetici Ortak, DST Global) ve Holly Liu (Visiting Partner, Y Combinator) tarafından oluşan seçici kurul, Web Summit katılımcı anketinde en düşük oyu alan Wayve’i seçti. Böylece bir Web Summit klasiği olan katılımcılarla seçici kurulun farklı girişimleri seçmesi bu sene de devam etti. Web Summit bu sene kazanana verdiği ödülü açıklamazken birinci otonom araçlar üzerine geliştirme yapan Wayve oldu.
Yapay zeka ve insan iş birliğinde sürücüsüz otomobiller
Wayve, yapay zeka ve insanların tekrara dayalı eğitimini birleştirerek otomobillere otonom sürüş yeteneği veriyor. Yapay zeka ve makine öğrenmenin en temel yöntemi olan tekrar bu kez otonom araç geliştirmekte kullanılıyor. Araç yolun neresi olduğunu dahi bilmiyorken insan tarafından 10 dakika eğitildikten sonra yol üzerinde kendi kendine gidebilir hale geliyor.
Uçtan uca makine öğrenme yazılımı kullanan Wayve, Cambridge Üniversitesi Mühendislik Departmanı’ndaki bir takım tarafından kurulmuş. Takım üyelerinin geçmişinde Cambridge ve Oxford Üniversiteleri, Ubisoft, Microsoft Research, NASA ve Facebook yapay zeka araştırmaları gibi şirket ve okullar yer alıyor.
Wayve’in çok kısa sürede bir araca nasıl kendi kendine gitmeyi öğrettiğini aşağıdaki videodan inceleyebilirsiniz. Her hatada insan müdahale ederek aracı durduruyor. Ve her hatada kırmızı butona basarak durduruluyor araç. Bu tekrarlar sonucunda araç ne yapması gerektiğini öğreniyor.
Görsel: Web Summit